Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nisu zaustavile bujicu

Zašto su boks-barijere popustile tijekom poplave: Njihov tvorac otkrio dva razloga

U mjestu Koritinja kraj Karlovca barijere se postavljaju u duljini od 500-tinjak metara
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/5
20.09.2022.
u 10:12

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić rekao je da se obrana od poplava uz pomoć barijera koje su napunjene vodom, a koje su postavljene na jednom dijelu kupske obale, pokazala neuspješnim eksperimentom.

Mobilne boks-barijere i vodene tube, prvi put korištene u Hrvatskoj u obrani od poplava na karlovačkom području, ovoga puta pokazale su se beskorisnima. Postavljene su u Koritinji i Brodarcima, no na obje lokacije vodni val ih je probio i odnio. Razlog što ovoga puta nisu opravdale svrhu jest pogrešna prognoza Hrvatskih voda. Oni su prognozirali vodostaj Kupe od 750 centimetara, a bio je pola metra viši.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić rekao je da se obrana od poplava barijerama napunjenima vodom, koje su postavljene na jednom dijelu kupske obale, pokazala neuspješnim eksperimentom, te da ih nije kupio Grad Karlovac i da se nije odlučio njima koristiti.

Te su barijere, proizvod tvrtke Majo commerce, kupile Robne rezerve, a njima su se odlučili koristiti vatrogasci i Hrvatske vode u suzbijanju velikih vodostaja ovih dana, rekao je gradonačelnik.

Video – Postavljanje sustava obrane od poplava u mjestu Koritinja

 

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako postoje područja na koja se ne mogu dopremiti pijesak ili šljunak radi ugrađivanja u barijere i da ih je zato katkad prikladno puniti vodom.

– Njima smo nastojali zaštititi prometnicu koja bi ionako bila poplavljena. Proizvod se, nažalost, nije pokazao izdržljivim kad je naišla veća količina vode, iako se prvotno taj proizvod pokazao relativno dobrim – rekao je Đuroković.

Idejni tvorac boks-barijera poznati je hrvatski inovator Frano Pokrajčić iz Samobora od kojega je odmah potom Ministarstvo gospodarstva otkupilo deset kilometara tog sustava za deset milijuna kuna te je preko Ravnateljstva robnih zaliha dio podijeljen županijama koje su najviše ugrožene poplavama. 

– Dosta su ih dobro postavili, ali imali su jako loše pumpe, a vodostaj je brzo rastao, pa ih nisu stigli napuniti. Otpor na tu silu nije stoga bio 1500 kilograma po jednoj, nego 700 do 800 kilograma. I drugo, boksevi su vezani gurtnama koje imaju projektnu čvrstoću oko 3,5 tona gore, možda ih je trebalo još vezati i po sredini, a onda još povezati te segmente iz sustava koji čini 13 boks-barijera, odnosno tih 13 trebalo se vezati sa sljedećih 13 pa bi to bilo kudikamo čvršće. Razgovarao sam i s vatrogascima iz Karlovca koji su mi rekli da je vodostaj rastao i strašno pritiskao. Udarilo je u donji dio i izvrnulo. Otpor bi bio kudikamo veći da su se postavile u dva reda, jedan pokraj drugog. Primjedba je bila i da je došlo do procjeđivanja, da je voda ulazila ispod plašta, premda su postavljene vreće s pijeskom da se to spriječi. No, lako je sada biti general poslije bitke. Sve je to škola i iskustvo više – kaže inovator Pokrajčić za Jutarnji list, dodajući da se takav proizvod ne rađa preko noći.

Komentara 17

Avatar Idler
Idler
10:52 20.09.2022.

Se kaj je rekel inovator manje-više bi rekel malke bolši srednjoškolac nekog prirodnog smjera. Ja bi sam dodal - i ak su u dva reda, a ništ ih ne fiksira bujica ih bu potepla !

JJ
jjurica
13:02 20.09.2022.

Tko imalo zna fiziku i matematiku ne bi ovo dopustio. Ovo je za ponavljanje od 7 razreda pa do kraja. 10 mil kuna za djecju fantaziju! Nek vrati novac!

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
10:28 20.09.2022.

A koliko je ta zafrkancija koštala?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije