Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Prijeti nam mafija'

Zašto se Mamić obratio šefu Vlade, a ne tužiteljima ili MUP-u

Zdravko Mamić
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/4
06.06.2019.
u 08:32

Prozvanoj skupini namjera je pridobiti većinu i onda organizirati izvanrednu skupštinu te preuzeti klub, a potom isto napraviti u HNS-u

Nogometni klub Dinamo uputio je pismo premijeru Plenkoviću i predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović. U pismu se navodi da se GNK Dinamo nalazi pod pritiscima pojedinih osoba “koje su od nadležnih državnih tijela označene kao nositelji organiziranog kriminala u RH” te da su se iste te osobe otvoreno angažirale da “preuzmu upravljanje Dinamom”.

Budući da je neformalni šef Dinama i dalje Zdravko Mamić, koji se u bijegu od pravosuđa sklonio u Međugorje, premijeru i predsjednici, kada prevedemo, pismo je de facto poslao bjegunac Mamić. Kada se u kontekst stavi da se Mamića kroz aferu SMS povezuje s bivšim informatičarem Franjom Vargom, kojeg se sumnjiči da je fabricirao SMS korespodenciju protiv premijera Plenkovića i bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić i kad se u obzir uzme da predsjednica RH već dvije godine ne komunicira s Mamićem (poznanstvo s njim predstavlja joj teret u političkom smislu), prilično je začuđujuće da Mamić zaštitu traži baš od državnog vrha, umjesto od policije.

Nemamo veze s Dinamom

Dinamo je upoznao predsjednicu i premijera s poslovanjem kluba, sa sportskim uspjesima... No, to je bio samo uvod u ono što zapravo muči čelnike Dinama. A riječ je o napadima na neke od njih (Zdravko Mamić, Krešimir Antolić, Mario Cvitanović) koji nikad nisu riješeni.

– Mogu samo potvrditi da je naše pismo predsjednici i premijeru autentično i dalje ne želimo komentirati – kazao je glasnogovornik Dinama Alen Lesički. Nisu u Dinamu željeli odgovoriti koji su to ljudi koji žele preuzeti Dinamo i ni od koga su u opasnosti.
– Ima nekoliko skupina koje žele opstruirati Dinamo ili žele nešto drugo, ali od takvih akcija neće biti ništa – jedino je što je na tu temu rekao Mirko Barišić, dugogodišnji predsjednik Dinama koji je bio dopredsjednik plavih još 1967. kada je osvojen Kup velesajamskih gradova. Barišić čvrsto stoji uz Zdravka Mamića, bivšeg izvršnog dopredsjednika Dinama.

– On je i dalje zaposlenik kluba koji jako puno radi – ustvrdio je jučer Barišić na predstavljaju Zorana Mamića, povratnika u Dinamo. Upravo zbog suđenja i pritisaka, mlađi Mamić se prije tri godine maknuo i otišao na Bliski istok gdje je kao trener ostvario sjajne rezultate. A sada se vratio u Dinamo što, očekivano, nailazi na negodovanje kod dijela navijača. Iako je ključ događanja u Dinamu u Međugorju kod Zdravka Mamića, klub operativno vodi Uprava. Krešimir Antolić, bivši kriminalist, došao je iz policije u Dinamo na mjesto direktora za sigurnost, ali je ubrzo postao jedan od članova uprave koji je dobio veće ovlasti kad je otišao Tomislav Svetina, bivši glavni direktor koji se očito razišao s Mamićem o klupskoj politici, a u izboru za predsjednika Zagrebačkog nogometnog saveza postao je plavima suparnik koji je na tim izborima i pobijedio.

– Smatramo nužnim održavanje sastanka na kojem bismo Vama i Vašim suradnicima prezentirali i dodatne činjenice i saznanja kojima raspolažemo, a sve s ciljem sprječavanja kriminalnih aktivnosti pa i počinjenja kaznenih djela koje bi se u budućnosti mogle dogoditi prema nama – stoji još u pismu. I u Uredu premijera i u uredu predsjednice neslužbeno se može čuti kako se i u Banskim dvorima i na Pantovčaku čude zašto je Dinamo pismo uopće uputio njima.

– Osim onog što je premijer izjavio u kamere, možemo samo neslužbeno dodati da Andrej Plenković nema baš nikakve veze s akterima u Dinamu. Vladu se pokušava uvući u interne obračune u Dinamu – komentirali su izvori bliski premijeru Plenkoviću.

Proslijeđeno na postupanje

I u Uredu predsjednice zapitali su se kakve veze predsjednica ima sa zbivanjima u Dinamu. Mamić je i u izbornoj noći 2015. godine bio u najbližem krugu K. Grabar-Kitarović u Hypo centru, međutim predsjednica s njim, barem je tako izjavljivala, više nije u kontaktu. Plenković je jučer novinarima rekao da su zamolili nadležne institucije da analiziraju pismo i vide ima li neki element na koji bi mogli konkretno reagirati. Vapaj iz Dinama komentira se, u široj javnosti i u raznim kuloarima, a teza koju najradije spominju o zbivanjima oko kluba jest ona da je Dinamo postao ciljem domaćeg organiziranog kriminala. Namjera im je pridobiti većinu i onda organizirati izvanrednu skupštinu te provesti preuzimanje. Navodno ta grupa ima cilj na sličan način potom preuzeti i HNS.

Bitka za Dinamo

Bivši policajac koji je daleko napredovao u klupskoj hijerarhiji
Krešimir Antolić, bivši kriminalist, došao je iz policije u Dinamo na mjesto direktora za sigurnost, ali je ubrzo postao jedan od članova uprave koji je dobio veće ovlasti

Predsjednik kluba koji čvrsto stoji iza bjegunca Mamića
Dugogodišnji predsjednik Dinama koji je bio dopredsjednik plavih još 1967. kada je osvojen Kup velesajamskih gradova. Čvrsto stoji uz Zdravka Mamića, bivšeg izvršnog dopredsjednika Dinama, koji je u bijegu u Međugorju

Zbog suđenja i pritisaka otišao je na Bliski istok
Zbog suđenja i pritisaka mlađi Mamić se prije tri godine maknuo i otišao na Bliski istok gdje je kao trener ostvario sjajne rezultate. A sada se vratio u Dinamo, što očekivano nailazi na negodovanje kod dijela navijača

Bivši direktor razišao se s Mamićem u vođenju politike kluba
Tomislav Svetina, bivši glavni direktor koji se očito razišao s Mamićem o klupskoj politici, a u izboru za predsjednika Zagrebačkog nogometnog saveza postao je plavima suparnik koji je na tim izborima i pobijedio

Plenković: pismo smo proslijedili nadležnim institucijama
Zaprimili smo pismo iz Dinama i zamolili nadležne institucije da analiziraju i vide ima li neki element na koji bi mogli konkretno reagirati, rekao je jučer premijer Andrej Plenković

>>Video s presice Zorana Mamića pogledajte u galeriji!

 

Ključne riječi

Komentara 70

DO
domxerex
09:11 06.06.2019.

Možda zato što su šef uskoka, šef osječkog uskoka i sudac Turudić viđani po osječkom restoranu bijelo-plavi kakao dofovaraju presudu i to toliko tiho da ih je pola restorano čulo kada su nazdravljali za 5-7 godina zatvora pola godine prije izricanja kazne. Ne kažem da je maminjo pošten i da nije kriv. Čak što više vjerujem da je lapio i više ali pravosuđe je se prodalo i leglo je korupcije ali ne za za običnog čovjeka već za jake interesne skupine.

Avatar miyamoto
miyamoto
09:17 06.06.2019.

Treba samo provjeriti ima li tu elemenata fašizma i četničko partizanskih navala na klub. Dinamo trebaju kontrolirati braniteljske udruge te imati sudjelovanje u skupštini kluba. Po mogućnosti Tigrovi, Pume ili spec. jedinice iz Lučkog

ZO
zoranos
11:14 06.06.2019.

Zašto ne MUP-u??? Pa čovjek je propucan u nogu i imate tamo zapaljene aute u Vrbiku i napad na marija Cvitanovića koji je u to vrijeme bio trener prve momčadi - niti jedan slučaj nije riješen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije