Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRŽAVANJE VOZILA ZIMI

Zašto nije dobro prati automobil na ekstremno niskim temperaturama?

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
11.01.2022.
u 17:27

Prema njemačkom autoklubu, tvrdnja da zimska prljavština ima izuzetno korozivan učinak na lak, tj. da je treba uklanjati što je češće moguće, odnosi samo na prethodno oštećeno lakiranje ogrebotinama ili perutanje

Odgovore na neka od najčešćih pitanja koja vozače muče vezano uz održavanje vozila zimi, ponudio je njemački autoklub (ADAC).

Što se tiče učestalosti posjećivanja autopraonica, navode da se u principu to treba činiti podjednako često kao i u ljetnim mjesecima. Čak i zimi perite kada imate osjećaj da je pranje jednostavno dobro za vaše vozilo, piše Revija HAK.

Odgovarajući na pitanje je li istina da je automobil zimi izuzetno zagađen ostacima soli na cesti, kažu i da i ne. ADAC pojašnjava da se tvrdnja da zimska prljavština ima izuzetno korozivan učinak na lak, tj. da je treba uklanjati što je češće moguće, odnosi samo na prethodno oštećeno lakiranje ogrebotinama ili perutanje. Međutim, besprijekorne površine boje mogu se lako nositi s naslagama prljavštine. Potkonstrukcija vozila također obično nema problema s korozijom: s tvornički izrađenim brtvama, poboljšanom zaštitom donjeg dijela i uporabom pocinčanog lima, to je veći problem za starija vozila.

Upozoravaju i da u autopraonicu vozači ne bi trebali ići prilikom ekstremnih temperatura ispod -10 stupnjeva. Naime, treba izbjegavati termički šok ako voda iz autopraonice, koja je na 10 do 30 Celzijevih stupnjeva udari u dijelove vozila koji su nedavno bili izloženi hladnoći. Dugoročno površine s oštećenom bojom trpe dodatni toplotni udar.

 

>> VIDEO Počela je sezona zamagljenih stakala u automobilima: Pogledajte kako ih brzo i jednostavno odmagliti!

Prije ulaska u autopraonicu neophodno je ukloniti sve ostatke snijega i leda. Jer struganje leda može oštetiti lak vozila!
Što se tiče programa pranja, glavno je prvo dobro isprati vozilo kako bi se uklonile nečistoće i spriječilo oštećivanje boje na četkama.

Dodatni i skupi programi s vrućim voskom ili zaštitom donjeg dijela nisu potrebni iz perspektive vozila. Ali naravno, svatko može sam odlučiti čime želi počastiti sebe i svoje vozilo. Važnije je da vaš automobil s vremena na vrijeme provjeri stručnjak. Prije i poslije zimske sezone, oštećenja zaštite donjeg dijela mogu se otkriti i popraviti na platformi za podizanje – hrđa tada nema šanse.
 

Komentara 1

IM
Immanuell
20:35 11.01.2022.

Pa to svaki vozač zna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije