Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Netransparentnost

Zašto MUP taji podatke o broju iseljenih građana ove zemlje?

Vlaho Orepić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
15.11.2016.
u 12:03

Ministar Orepić rado proziva druge institucije za netransparentnost, a MUP ne odgovara na pitanja koja su itekako od javnog interesa...

Zašto MUP taji podatke o hrvatskim građanima koji su se privremeno i trajno iselili iz zemlje u prvih 11 mjeseci ove godine? Je li se iseljavanje građana toliko intenziviralo da policija ne želi uznemiravati javnost brojkama dok politika još ništa ne čini da zaustavi iseljavanje mladih ili je riječ o samovoljnoj odluci službe za odnose s javnošću u MUP-u? To što Ministarstvo, kojem je na čelu čovjek koji voli prozivati druge institucije za netransparentnost i govoriti da u njih nema povjerenja, izbjegava odgovor na novinarsko pitanje koje je od interesa za javnost, u najmanju je ruku dvojbeno.

A MUP smo samo pitali koliko je građana do 1. studenoga ove godine prijavilo privremeni odlazak iz zemlje u inozemstvo, te koliko ih je odjavilo prebivalište zbog odlaska u inozemstvo. Odgovorili su nam birokratskim floskulama, da “statistički podaci koje smo tražili nisu definirani u sklopu standardnih statističkih izvješća..., da bi njihova izrada zahtijevala značajno vrijeme i prouzročila troškove, te da će ih moći dostaviti početkom sljedeće godine”.

U MUP-u su jedino zaboravili da su nam na identična pitanja o iseljavanju građana u prvih pola godine odgovorili u lipnju, i to vrlo brzo i bez bizarnih rečenica da odgovori na jednostavana pitanja zahtijevaju silan trud i troškove...

> > 'Brojke nisu katastrofične, ali su svakako zabrinjavajuće'

Ključne riječi

Komentara 57

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
13:14 15.11.2016.

Iseljava se namjerno planski zato i tajno onda dolazi javno - useljavanje radi "demografije, nema tko uplatiti "pemzije , treba jeftina radna snaga ..... U stvari se stvara EU nacija, Sve se to dogadjalo i u susjednim zemljama , novinari sute a dovoljno je pogledati demografiju Grcke zadnjih dvadesetak godina.

ST
stefj
12:58 15.11.2016.

Recimo da se oko trećina građana iseljava radi ekonomskih razloga, trećina radi društva i politike, a trećina iz nekog drugog razloga. Vjerojatno ekonomski razlozi imaju i veći postotak, možda čak i polovicu... Za Milanovića je krenuo egzodus kada je svojim potezima ubio svaku nadu. Onda je krenulo masovni odlazak stručnih i mladih ljudi. Čak je taj faktor bezperspektivnosti bio jači poticaj od ekonomske situacije. Dovoljno je samo reći da se nije iselio niti jedan član SDP-a ili njihovih širih obitelji... Tada se iselilo sigurno 200.000 ljudi, što je ogromna brojka. Najgore je što iseljavaju stručni i sposobni. Bila je jedna porazna anketa na telki, na fakultetima su pitali mlade o budućnosti; na filozofskom, ekonomiji i sl. 70% njih je reklo da očekuje zapošljavanje u državnoj ili javnoj službi, dok su na elektrotehnici, medicini i strojarstvu njih preko 80% izjavili da planiraju otići van... Ova vlada je prekratko na vlasti i čini presitne korake da promijeni te trendove. Porezna reforma je kap u moru koja sigurno neće zadržati stručne kadrove...

KR
kresimirn
13:17 15.11.2016.

svatko onaj tko taji podatak moze se smatrati neprijateljem ove drzave ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije