Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUTOVAO VLAKOM

Zašto se Bidenov posjet skrivao od javnosti? 'Radi se o aktivnoj ratnoj zoni, SAD nema kontrolu'

U.S. President Joe Biden visits Kyiv
Foto: POOL/REUTERS
1/5
20.02.2023.
u 13:49

Zelenski i Biden održali su i sastanak na kojem je najavljen novi paket pomoći Ukrajini, kao i nova runda sankcija protiv Rusije. Odlazak u Kijev za američkog je predsjednika završen nakon nekoliko sati te se vraća u Poljsku gdje će boraviti iduća dva dana

Iznenadni posjet američkog predsjednika Joea Bidena Ukrajini cijelog je vikenda uspio proći ispod radara, uoči prve obljetnice početka ruske invazije na susjednu državu. Bijela kuća uporno je tvrdila kako posjeta Ukrajini neće biti, već samo NATO članici Poljskoj.

 
U.S. President Joe Biden visits Kyiv
1/3

Razlog velike tajnovitosti leži u činjenici da je Ukrajina trenutno aktivna ratna zona u kojoj američka vojska nema kontrolu, zbog čega je ovaj posjet svakako bio drugačiji od onih Iraku i Afganistanu, navodi CNN. Biden je prije odlaska u subotu navečer otišao na večeru sa suprugom jill u Washington, nakon čega više nije bio viđen u javnosti sve do dolaska u Kijev. U glavni grad stigao je vlakom s granice s Poljskom.

Biden je putovao s malom pratnjom koja se osim sigurnosnih službi sastojala od savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana, zamjenice šefa osoblja Jen O'Malley Dillon i osobne pomoćnice Annie Tomasini.

Po dolasku ga je dočekao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski s kojim je posjetio samostan sv. Mihajla u središtu Kijeva, nakon čega su se u gradu ubrzo oglasile sirene.

Prateći dvojicu vojnika koji su nosili vijenac, dvojica čelnika hodala su duž Zida sjećanja gdje su izloženi portreti više od 4.500 vojnika koji su poginuli otkako je Rusija nezakonito anektirala Krim 2014. Sirene za uzbunu prestale su tek u trenutku kada se Biden vratio u svoju povorku i napustio samostan.

Zelenski i Biden održali su i sastanak na kojem je najavljen novi paket pomoći Ukrajini, kao i nova runda sankcija protiv Rusije. Odlazak u Kijev za američkog je predsjednika završen nakon nekoliko sati te se vraća u Poljsku gdje će boraviti iduća dva dana. 

Biden je kao potpredsjednik posjetio Ukrajinu šest puta. Njegov posljednji posjet Kijevu bio je u siječnju 2017., nekoliko dana prije odlaska s dužnosti. Prije ponedjeljka, taj je posjet ostao posljednji posjet najvišeg ranga Ukrajini, budući da je nikada nisu posjetili ni potpredsjednik Pence ni predsjednik Trump.

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar slider
slider
14:53 20.02.2023.

vidi komšija kako se propeli na stražnje noge!

ZO
zoom
07:38 21.02.2023.

Biden je opet pokazao veliku hrabrost za razliku od svog antipoda poznatog kao "djed bunker"

ST
Stvarnost
20:18 20.02.2023.

Retka prilika da Zelenski izadje iz bunkera da uhvati malo sunca😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije