Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U PONEDJELJAK

Zašto je Josipa Jelačića za bana ustoličio pravoslavni patrijarh?

srbi naslovnica
Foto: VL
16.06.2017.
u 16:14

Ekskluzivni magazin Večernjeg lista: Hrvati i Srbi donosi povijest višestoljetnih odnosa Hrvata i Srba. Večernjakovi autori, kolumnisti, ali i brojni stručnjaci historiografi daju pregled povijesnih odnosa dvaju nacija.

Srpska pravoslavna crkva ima veliku ulogu u životu srpskog naroda u Hrvatskoj, kako duhovnu tako i društvenu i kulturnu. Shodno tome, episkopat ima važnu ulogu ne samo u unutarnjem crkvenom životu SPC-a nego i šire. Prije svega za pravoslavne Srbe, ali i na širem društvenom i međureligijskom području.

Uloga mitropolita zagrebačko-ljubljanskog pritom je vrlo važna, pa on, primjerice, jedini od pravoslavnih episkopa nosi i titulu mitropolita (metropolita – pandan u Katoličkoj crkvi), jer upravlja najvažnijom eparhijom (mitropolijom), koja sjedište ima u glavnom gradu.

Poslije dolaska u glavni hrvatski grad, prije tri godine, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić) okrenuo je novu stranicu pravoslavno-katoličkih i hrvatsko-srpskih odnosa na ovim prostorima. Sažeo je to u jednoj svojoj rečenici u nastupnoj besjedi u crkvi sv. Preobraženja Gospodnjeg u središtu Zagreba, parafrazirajući Arsena Dedića, rekavši kako će se on i Zagreb „voljeti javno“.

Odmah u početku postalo je jasno da će novi zagrebački mitropolit biti čovjek dijaloga i otvorena uma, da se neće dati zarobiti naslijeđenim opterećujućim odnosima. Štoviše, da će upravo svojom otvorenošću i raspoloživošću nastojati srušiti prijašnje barijere i uspostaviti novi duh dijaloga i razumijevanja.

Kako biste, iz perspektive mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, definirali odnos Srba i Hrvata danas u Hrvatskoj?

Poslije gotovo tri godine života ovdje u Hrvatskoj moj pogled na srpsko-hrvatske odnose u cjelini nije bitno drukčiji od vremena prije dolaska u Zagreb, ali je svakako evoluirao. Zasnovan je u prvom redu na optimizmu, koji je imanentan nama kršćanima, što znači da želim i koliko god mogu zalagati se za to da spomenuti odnosi, bez obzira na sve poteškoće i povijesna realna opterećenja, ipak imaju budućnost svjetliju od sadašnjosti. Mi kršćani trebamo svjedočiti optimizam i s nadom i vjerom u boljitak prepoznavati svijet i stvarnost koja nas okružuje.

>>Cijeli intervju pročitajte u magazinu Hrvati i Srbi, povijest međusobnih odnosa na 132 stranice za 25 kuna od ponedjeljka na kioscima

Foto: VLm

Komentara 91

DU
Deleted user
16:40 16.06.2017.

"historiografi"... mislim da je sve jasno.

Avatar Borna Vitez
Borna Vitez
18:13 16.06.2017.

SAMO u banana državama poput Hrvatoslavije može djelovati strana državna crkva pod nazivom te države !

RI
rimac444
19:50 16.06.2017.

Najveća pogreška Hrvata je bila što su ušli u zajedničku državu sa srbima. Narodna uvijek podsjeća, da se ne družiš sa lošijim od sebe, a naročito plemena koje su 500 godina odgajali i dorđivali Turci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije