Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Zašto Austrija nije ukinula zabranu zapošljavanja hrvatskih radnika

08.03.2018.
u 00:00

Hrvatska se, gotovo pet godina nakon ulaska u EU, još nalazi u situaciji da njezini građani nisu izjednačeni u pravima s ostalima građanima Unije.

Ukine li austrijska vlada ograničenje za hrvatske radnike, otvorit će novu balkansku rutu, upozorio je Werner Muhm, sada umirovljeni, ali još vrlo utjecajan i često kontroverzan šef austrijske Komore radnika i namještenika, tijela koje zastupa interese tri milijuna zaposlenika u austrijskom sustavu socijalnog partnerstva.

Iako njegova izjava kojom nagovještava tsunami imigranata kakav smo vidjeli u imigrantskoj krizi prije par godina nije točna na više razina, i svjesno apelira na emocije, ona vrlo dobro ilustrira problematiku slobode kretanja radnika unutar Europske unije. Na stranu iseljavanje iz Hrvatske, slobodno zapošljavanje osnovno je pravo a ne povlastica svih građana EU.

Hrvatska se, gotovo pet godina nakon ulaska u EU, još nalazi u situaciji da njezini građani nisu izjednačeni u pravima s ostalima građanima Unije. Uz nejednakost u viznom režimu sa SAD-om, jer velika većina građana EU ne treba vizu za putovanje u tu državu, Hrvati su najviše “diskriminirani” na tržištu rada u EU; s ograničenjem zapošljavanja u Austriji, Sloveniji i Nizozemskoj. 

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Kritike iz EK: Hrvatska u provođenju reformi na začelju EU

>>Esej Slavena Letice: Zašto Hrvati mrze vlastitu državu i sebe

>>Pet priča za dan žena: Žene na 'muškim' poslovima

>>Robert Kurbaša: Bušić je heroj koji se usudio dići glas za Hrvatsku

>>Radijska emisija godine 'At Klub': Kad se 'Lepi Mauro' prošeće gradom, sve nonice i djevojčice vuku ga za rukav

Ključne riječi

Komentara 50

AN
ante02
21:40 07.03.2018.

Podijelili smo državljanstva polovici Bosne i dobrom djelu Balkana i sad se kao čudimo.

DU
Deleted user
05:39 08.03.2018.

cija je hrvatska drzava .... predsjednica kgk vlada ministarstva i sve drzavne institucije moraju pronaci rjesenja i promisljati da svaki hrvat koji zeli raditi ima posao ....imamo toliko poljoprivrednog zemljista a uvozimo hranu... zasto hrvatska vojska konzumira sardine iz madjarskee a tzv.drzavna agencija pleter inace morhova praonica novca ne nabavlja samo domacu hranu ...grah iz kine....gmo...itd drzava koju stanovnistvo masovno napusta nije ispunila osnovni zadatak..... a npr. predavanje kgk o iseljavanju sundovu i ekipi nije zanimljivo jer njihovi ne iseljavaju... neka kgk odleti u irsku pa neka tamo odrzi govor o iseljavanju i povratku pa ce cuti istinu a ne slusati cuku i ostale dodvorice i licemjere i pismoznance....itd

Avatar IvanR
IvanR
05:51 08.03.2018.

Dvije godine će brzo proći, onda slijedi stampedo No2. Na nesreću Uhlijeb Bande, boraca, zaslužnih. Tajkunima svejedno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije