Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Župani u čudu

'Zar ćemo stvarno organizirati nastavu za jednog učenika u cijeloj školi?'

Foto: Varaždinska županija
1/2
07.05.2020.
u 13:55

Četvorica župana zatražila da se povuče odluka o početku nastave

U sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj svoju djecu na nastavu u ponedjeljak neće poslati čak 96,2 do 99,3 posto roditelja, ovisno o županiji, pa u većini škola neće biti nijednog učenika, a u mnogima će se nastava organizirati za samo jednog učenika. Upozorili su na to župani Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske i Krapinsko-zagorske županije, koji od Vlade i resornog ministarstva traže da povuku odluku o početku nastave za učenike nižih razreda 11. svibnja.

– Anketa je pokazala da u Varaždinskoj županiji, od gotovo 5000 roditelja učenika nižih razreda, njih čak 99 posto svoju djecu u ponedjeljak neće poslati na nastavu. U 33 županijske škole doći će 1,16 posto učenika. Tvrdnja Ministarstva znanosti i obrazovanja da se organiziranjem nastave pomaže gospodarstvu neozbiljna je i neodgovorna, a roditelji su stavljeni u tešku poziciju da sami moraju donositi odluku, čime se stvara nesigurnost. Dodatni nered stvara se dizanjem cijelog osnovnoškolskog sustava zbog jedan posto učenika. Odluka o tome da će nastava početi, a da će roditelji odlučivati, na razini je farse. Ponovno svjedočimo potpunom nesnalaženju Vlade, a moj je dojam da bi ministrica Divjak radila sve, samo ne svoj posao – rekao je župan Radimir Čačić i dodao da bi školska godina u cijelom osnovnom i srednjem školstvu trebala završiti nastavom na daljinu.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

U čak tri četvrtine škola u Bjelovarskoj-bilogorskoj županiji u ponedjeljak neće doći nijedan učenik, iz čega je jasno da mjera povratka u škole nije naišla na odobravanje roditelja, dodao je župan Damir Bajs, a prema podacima koje je iznio međimurski župan Matija Posavec, u toj županiji od 4687 učenika njih 178 ili samo 3,8 posto krenulo bi na nastavu.

– Čuli smo da je ovaj model povratka u škole prepisan iz Danske. Međutim, kad se kopiraju tuđi modeli, mora se voditi računa o tome da budu kompatibilni s hrvatskim obrazovnim sustavom u kojem se moraju zadovoljiti sve pretpostavke, od prijevoza učenika do svih pedagoških uvjeta. To, nažalost, nije slučaj – ističe Posavec.

U Krapinsko-zagorskoj županiji od 4705 učenika u školu bi trebalo ići njih 0,72 posto.

– Imamo škole u koje bi trebao ići jedan učenik. Zar ćemo stvarno organizirati nastavu za jednog učenika u cijeloj školi? Koliko ćemo resursa potrošiti da bismo osigurali nastavu od 2,5 sata za jedno dijete? On-line nastava postigla je i bolje rezultate nego što smo očekivali, djeca i roditelji s vremenom su se priviknuli, a svi imamo i bolje epidemiološke rezultate kad je u pitanju koronavirus – poručio je župan Željko Kolar.

Stavove četvorice župana podržao je, kazao je Čačić, i koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Komentara 16

Avatar Grunf
Grunf
14:04 07.05.2020.

netko se probudio iz zimskog sna

AN
ante31
15:34 07.05.2020.

svasta

AN
ante31
15:55 07.05.2020.

treba držati nastavu online

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije