Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRATAK U PONEDJELJAK?

Mama učenika drugog razreda: Moj je sin sad uvjeren da ga u školi ne žele

Žakanje: Zamjenica župana obišla osnovnu školu i educirala učenike o prevenciji širenja koronavirusa
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/2
07.05.2020.
u 10:06

Većina roditelja neće poslati djecu na nastavu jer propisane uvjete drže sramotnima

U ponedjeljak će se u cijeloj Hrvatskoj otvoriti osnovne škole isključivo za učenike koji pohađaju razrednu nastavu, no čini se da većine njih u školskim klupama neće biti. Odlučili su tako sami roditelji, i to nakon što su zaključili da su mjera otvaranja škola i dani uvjeti za održavanje nastave sramotni, podcjenjivački i neravnopravni spram najmlađih učenika. U učionicama, naime, može biti devet đaka pa se tako prvi put dogodilo da će u škole ići samo oni koji smiju, a ne i oni koji žele te su ih roditelji voljni pustiti na nastavu. Jednostavnijim riječima, u škole će moći oni učenici čiji roditelji mogu potvrditi da im djeca nisu zaražena, da ih nema tko čuvati i da ne žive u kućanstvu s pripadnikom neke od rizičnih skupina dok se sve ostale đake potiče da ostanu doma i prate nastavu putem televizijskih kanala.

Postajemo “čuvališta”

Tako će od ponedjeljka u učionicama biti svega po dvoje, troje učenika, barem prema anketama, a učitelji će morati biti u školama te pritom također nastaviti slati zadatke za sve one koji nisu na nastavi. Štoviše, odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja učitelji nisu dužni ništa objašnjavati onoj djeci koja ostaju doma i nastavljaju pratiti televizijski program, nego poslati im zadatke koje zatim moraju provjeriti. To u resornome ministarstvu ne smatraju dvostrukim radom.

>> VIDEO Rodielji OŠ Bukovac žele da se sagradi nova škola

– Zašto bi bio problem ako je većina roditelja odlučila da neće poslati svoju djecu u škole? Uostalom, da ostanu doma prva je preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ove mjere su za roditelje koji jednostavno nemaju druge opcije – potvrdili su u Ministarstvu obrazovanja.

Gostujući u programu Večernji TV-a, pak, ministrica Blaženka Divjak prije tjedan dana je kazala da će u školama poduzeti takve mjere da će svi roditelji poželjeti poslati svoju djecu u škole, pri čemu nije dala jasne i konkretne smjernice, prepuštajući njima svu odgovornost. No izjašnjavanje velike većine roditelja da svoju djecu ne pošalju u škole temelji se i na činjenici da im nitko, ni u školama ni u stožeru, nije odgovorio koliko su i jesu li one sigurne i spremne za učenike, u kojoj će se mjeri učitelji odgovorno ponašati, koliko će ih se vratiti na posao... A još ih je više razljutila izjava ministrice Divjak prema kojoj se učenici razredne nastave vraćaju da se pokrene gospodarstvo.

– Ako se otvaraju kafići, rade trgovine i frizerski saloni, a škole se otvaraju uz pretpostavku da roditelji neće poslati svoju djecu, onda ne razumijem zašto jednostavno nisu odlučili nastaviti s e-nastavom umjesto da biraju tko će sjediti u učionicama. Sad svom sinu koji ide u drugi razred moram objasniti zašto on ne smije u školu, a uvjeren je da ga ondje ne žele, čak me pitao ima li koronu – kazala je Jelena Mikec, majka osmogodišnjaka.

>> VIDEO Frizerski saloni otvorili su svoja vrata: Pogledajte kakvih se mjera treba pridržavati

Želju da se nastavi online škola imaju i učitelji. Sada su, naime, donekle uskladili ritam rada s učenicima, a posljednjih mjesec dana škole s tek nekoliko djece u učionicama neće spasiti nastavnu godinu. Uostalom, kažu, škole ne mogu osigurati sve zadane epidemiološke i prostorne uvjete za povratak djece, a situacija se dodatno komplicira u onima na zagrebačkom području zbog potresa, odnosno sigurnosti učenika. Nastavnicima se usto nikako ne sviđa etiketa koju im je pripisala ministrica Divjak pojašnjavajući da se škole za najmlađe otvaraju kako bi se pokrenulo gospodarstvo, pa učitelji u toj situaciji nisu obrazovni stručnjaci nego čuvari djece. S druge strane, upravo o gospodarstvu i “čuvanju djece” iz nižih razreda čiji školski dan završava oko podneva ministrica Divjak nije vodila računa za vrijeme štrajka koji je dodatno paralizirao nastavnu godinu.

– Nitko ne želi stvari nazvati pravim imenom niti jasno izjaviti da škole nemaju ni prostornih ni higijenskih uvjeta za povratak sve djece, pa se sada obrazovne ustanove pretvaraju u čuvališta djece i gube svoju pravu funkciju - kazala je Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Sindikat traži odgodu

Stoga su i premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici Blaženki Divjak, kao i Krunoslavu Capaku, ravnatelju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i članu Nacionalnog stožera Civilne zaštite, jučer odaslali zahtjev za odgodom otvaranja škola do ispunjenja svih nužnih uvjeta.

– Ministarstvo je svojim nepromišljenim i neodgovornim postupanjem učinilo odgojno-obrazovne ustanove nedostupnima velikom broju učenika te je pretvorilo škole u čuvališta djece u skladu s ekonomskim i obiteljskim statusom roditelja. Nadalje, svi roditelji trebaju potpisati izjave u kojima se navodi da šalju djecu u škole na vlastitu odgovornost. Ministarstvo čak nije bilo sposobno ni poslati jedinstvene obrasce tih izjava pa se roditelji u velikom broju javljaju nezadovoljni načinom odabira učenika koji se mogu vratiti u školske klupe – poručili su iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Ključne riječi

Komentara 35

DU
Deleted user
11:40 07.05.2020.

Mama bi trebala više razgovarati s djetetom nego s novinarima i bilo bi sve ok.

DI
Dingač
10:38 07.05.2020.

najveća sreća za djecu je odrastanje s djecom. roditelji se trebaju brinuti za svoju djecu. prestanite izmišljati opasnosti i počnite normalno živjeti.

NA
najljepšiji
10:16 07.05.2020.

Instant generacija roditelja, sve mora biti odmah, gotovo, spremno, servirano i testirano i kako bi englezi rekli, razumljivo i idiotu. Najbolji pokazatelj je bila implementacija škole "na daljinu"; kme, kme, ništa ne funkcionira...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije