Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA SOA

Dok je Karamarko bio šef, primljene su i osobe koje nisu prošle provjeru

Tomislav Karamarko
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/13
29.05.2014.
u 17:28

U izdvojenom mišljenju HDZ-ova dijela članova pak stoji kako motiv radne skupine, osnovane nakon nekih medijskih napisa, nije bio istražiti sva zapošljavanja u SOA-u, već samo u razdoblju od 2006. do 2008. godine, dakle u razdoblju dok je šef SOA-e bio Tomislav Karamarko

Zapošljavanje u SOA-i u vrijeme dok joj je na čelu bio Tomislav Karamarko bilo je nedovoljno transparentno i diskrecijske naravi, zaključak je većine u saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nakon što je radna skupina provela nadzor zapošljavanja u SOA-i u razdoblju od 2006. do kraja 2013. godine.

Predsjednik odbora Miroslav Tuđman kazao je i da HDZ-ovi članovi odbora imaju izdvojeno mišljenje budući da se ne slažu sa stavom većine. Tijekom nadzora, stoji u zaključcima, utvrđeno je da su načini i kriteriji zapošljavanja po kojima su se ti propisi primjenjivali mijenjali od 2006. do danas, pa rade razliku između načina zapošljavanja u razdoblju od 1. siječnja do 15. kolovoza 2006. te od 15. kolovoza 2006. do danas. Naglašeno je da u prvom razdoblju POA nije imala poseban propis ili interni akt kojim bi se regulirao način odabira i prijama kandidata, dok je OA to radila na osnovi internog akta. Nakon spajanja ta dva tijela u SOA-u nije donesen nikakav pravilnik već je odluka o prijamu bila diskrecijske naravi.

Pali na provjeri pa zaposleni

Pravilnik o prijamu u SOA-u postoji tek od 25. listopada 2013. godine. Neposrednim nadzorom utvrđeno je da su od 2006. do kraja 2008. godine primljena 222 nova djelatnika u službu, od ukupno njih 415 u cijelom nadziranom razdoblju. Nedvojbeno je utvrđeno da su u SOA-u po nalogu današnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka primljene osobe koje su pale na sigurnosnoj provjeri te da su djelatnici primani na samo nekoliko dana, da bi ih se naknadno rasporedilo u druge službe, posebno u Carinsku upravu, čime se izbjegavalo raspisivanje natječaja za prijam u službu. U jednom je slučaju čak utvrđeno da je jedan djelatnik zaposlen na kraće od 24 sata, nakon čega je premješten u Carinsku službu.

– U samom upitniku za prijam o razlozima prijave u Agenciju stavili su do znanja da im je Agencija prolazna stanica, navodeći mjesta koja ih čekaju u Carinskoj upravi, osobe koje su ih preporučile, kao i ispisnice iz stranke (HDZ) kao dokaz da nisu politički aktivni. U Carinsku su upravu prebacivani na osnovi Sporazuma koji su potpisali tadašnji ravnatelj SOA-e (op. a. Tomislav Karamarko) i tadašnji ministar financija (op. a. Ivan Šuker) – piše u zaključcima odbora te se nastavlja kako se na osnovi "utvrđenih nepravilnosti s pravom može pretpostaviti da je upravljanje ljudskim potencijalima u nadziranom razdoblju bilo ispod potrebnih profesionalnih standarda pa izražavaju zabrinutost da je i nadalje unutar službe zaposlen dio kadrova ispod potrebne stručno-kvalifikacijske razine, što predstavlja ozbiljan izazov i u sljedećim godinama".

Istražili zapošljavanja samo u vrijeme Karamarka

– Budući da je informacija o nezakonitim zapošljavanjima izazvala veliki javni interes, Radna skupina predlaže deklasifikaciju svih dokumenata vezanih uz rad radne skupine koja je provela nadzor, a koji ne ugrožavaju nacionalnu sigurnost – zaključuje se. U izdvojenu mišljenju HDZ-ova dijela članova pak stoji kako motiv radne skupine, osnovane nakon nekih medijskih napisa, nije bio istražiti sva zapošljavanja u SOA-u, već samo u razdoblju od 2006. do 2008. godine, dakle u razdoblju dok je šef SOA-e bio Tomislav Karamarko. Istraga je, stoji u izdvojenom mišljenju, pokazala da nije moguće utvrditi da su tzv. kratkotrajna zapošljavanja i premještaj djelatnika iz SOA-e u druga tijela državne uprave bila nezakonita.

– Ona su bila zakonita. Bilo koji dodatni zaključak mogao bi se izvesti tek nakon uvida u potpisane sporazume, uvide u operativne planove rada Agencije i Ministarstva financija, odnosno Carinske uprave. Upitno je ima li Odbor ingerencije za takvu vrstu nadzora. Nije upitno da je tek nakon uvida u sporazume, planove i izvješća o radu „spornih slučajeva“ moguće zaključiti o nepravilnostima ili nepoštovanju zakona – piše u izdvojenom mišljenju koje potpisuju Miroslav Tuđman i Tomislav Čuljak. Naglašavaju da je SOA izvijestila da će svi podaci o slučajevima kojima se bavila i Radna skupina biti proslijeđeni i državnom odvjetništvu na uvid, pa konačnu odluku o (ne)zakonitosti zapošljavanja treba prepustiti nadležnim institucijama.

– Postojeća zakonska rješenja omogućavaju drugim institucijama – od Vijeća za nacionalnu sigurnost, Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost, do Državnog odvjetništva RH – primjenu daleko većih ovlasti i učinkovitijih metoda nadzora nego što ih ima Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost može biti učinkovit u nadzoru sigurnosnog i izvještajnog sustava ako dođe do izmjena zakona koji će to omogućiti. Stoga konstatacije iz izvješća i analize što ih je podnio ravnatelj SOA-e sa suradnicima, valja prihvatiti kao zaključak Odbora – zaključuje se u izdvojenom mišljenju.

Komentara 31

KL
klek88
18:08 29.05.2014.

DA , ALI TO JE PO ZAKONU .Sve što je po zakonu nije kažnjivo . Zar itko u svijetu objavljuje imena svojih agenata?

MX
MXLCLGTG
18:22 29.05.2014.

zar nije veca Liniceva optuzba da se Milanovic sluzio nekim sluzbama kako bi njega prisluskivali,ako je bilo tih zaposljavanja isla su dokumentirano i po zakonu ali iskoristavati te sluzbe da bi se ne zakonski nekog prisluskivalo tu bi Osim Milanovica i Josipovic trebo podnijeti ostavku a ako se utvrdi da je istina st Linic kaze onda i krivicno odgovarati.

AF
afer
18:25 29.05.2014.

Ovo je bjedno, u SDP-u među sjecikesama ''krvi do koljena'' a vi stavili Karamarka za događaj dana, bacate prašinu u oči.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije