Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SOKO GALEB G-2
Povratak na članak

Zapečatili su mu mlažnjak kakav ima i Travolta jer nije riješio sve dokumente

Avion su carinici vlasniku otpečatili nakon što je platio kaznu od 33.000 kuna i carinski dug od 51.400 kuna

Komentari 45

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
19:34 06.08.2015.

ja bih tenka. T34. Za izac na kavu.

VL
Avatar jebb
jebb
19:09 06.08.2015.

Novinar je mogao usput spomenuti da Srbi nisu samo vlasnici Galeb aviona, nego i cijele tvornice Soko koja ih je nekad u Mostaru pravila. Naime, ti avioni su toliko sofisticirani da cak i tvornica u kojoj su pravljeni moze letjeti! Tako je Soko i zavrsio u Srbiji, jer oni su imovinu bivse drzave poceli "dijeliti" odmah s pocetkom rata.

VL
Avatar Honduras
Honduras
19:09 06.08.2015.

bojim se da zvonko neće tako skoro u nebo sa svojim galebom - po zakonima i propisima koji reguliraju to područje, za svaki tip aviona se polaže ispit pred komisijom. e sad, kakva to komisija može provjeriti zna li netko upravljati vojnim mlaznim avionom??? to bi značilo da i članovi te komisije to znaju. a takve komisije kod nas nema... niti će je biti. sve mi se čini da će se "uživancija" u ovom galebu svesti na paljenje motora dva-tri puta mjesečno na zemlji... i zamišljanje scena iz top gun-a... što možda i nije tako loše budući da let ovim avionom može biti zaista opasan za ljude na zemlji. nije isto padne li neki aviončić iz samogradnje na štagalj i razbije deset crijepova, ili se sruši mlazni avion koji leti 700 km/h pun kerozina i težak 3 tone...

VL
Avatar Honduras
Honduras
19:27 06.08.2015.

priča je malo ...hmmmm... čudna. zar je ovaj lik avion donio u hrvatsku torbi? ako nije, ako ga je dakle dovezao kamionom, morao je na granici proći carinsku proceduru. i dobiti carinsku deklaraciju o uvozu i račun na kojem jasnoo piše rok plaćanja. očito je jedan dio priče prešućen...

VL
SA
santol2
21:39 06.08.2015.

Radi se o poboljšanoj inačici aviona N-60 ili tzv. starog Galeba, promjene su delta krila, bolje letne perfomanse, inače koristo Rols-Rols motor, maksimalna brzina koju je postizao je približno 850 km/h, potrošnje goriva se ne sjećam, znam da je bio dvosjed i služio kao školski avion za obuku pilota-kadeta.

VL
PE
peugeot
19:06 06.08.2015.

P.S. Smatram da ovom tekstu nije mjesto u "Crnoj hronici" nego prije u rubrici 'Zanimljivosti' ili 'Hrvatska'. Covjek je mislio da ima pola godine da rijesi dokumentaciju i to je to. Tako ljudi gube vozacke dozvole kad na zapad dodjuu s nasih prostora ne znajuci da dozvolu iz svoje zemlje za stranu moraju zamjeniti u odredjenim roku. Poslije, moraju ponovo polagati kao da nemaju nikakav staz u voznji u njihovoj zemlji.

VL
Avatar nijeminišta
nijeminišta
20:00 06.08.2015.

smiješna je tvrdnja da je "galeb" među avionima "kao mercedes među autima". galeb je bio pravi krš od aviona koji je jna uspjela uvaliti jedino libiji (jer su bili pod sankcijama) i po 1 (jedan) komad indoneziji i zambiji. da je to bio imalo dobar avion, uspjeli bi ga prodati kao školski avion i nekoj "normalnoj" državi, a ne samo onom čudaku gadafiju... "galeb" je među avionima bio otprilike kao "stojadin" među autima. toliko o ovom "mercedesu" među avionima...

VL
SA
santol2
21:34 06.08.2015.

Nije polaganje ispita glavni problem dotičnog Zvonka. Trebao se malo raspitati, mi Hrvati imamo nagone rušiti takav tip zrakoplova...

VL
PE
peugeot
18:49 06.08.2015.

Gospodine Zvonko, ja Vam stvarno zavidim ! Kakav avion ! Ovaj nas nekadasnji avio-ponos "Galeb"... Cudi me, posjedujete dozvolu za letenje vec 20-tak godina, a u Hrvatskoj se od Vas zahtjeva da odslusate "500 sati teorije" i da "odradite satove letenja" da biste dobili dozvolu za letenje koju vec imate dvadesetak godina ! Mozda je moguce da se obratite u nadleznu instituciju u Hrvatskoj i podrobno objasnite svoj slucaj stavljajuci na uvid avio-dozvolu stecenu u Srbiji i da iza sebe imate vise od 500 sati leta. Vjerovatno u Hrvatskoj postoji a da niste informisani neka "nadlezna instanca" gdje bi se provjerilo Vase teorijsko i prakticno iskustvo da Vam se ipak da "zeleno svjetlo" (u francuskom rjecniku to se zove - "dérogation").Ipak je Vama 67 godina, godine prolaze... Rigorozan medicinski pregled vrhunskih medicinskih strucnjaka naravno se podrazumjeva i tu nema nikakve - dérogation (popusta). Da li bi novinar VL-a htio da nam u jednom specijalnom tekstu pojasni sve karakteristike ovog aviona : ciji mu je motor, kojom maksimalnom brzinom leti, do koje visine moze da ide, koliko kerozina trosi... Hvala! Jos jednom : bravo Zvonko i sa srecom !

VL
DI
duncan_idaho
08:34 07.08.2015.

ako je za vozit mlazni avion dovoljna samo sportsko rekreativna dozvola, onda nije ni čudo da nam se avioni svako malo ruše...

VL
KR
kresimirn
07:40 07.08.2015.

...Da bi letio Galebom G-2 u Hrvatskoj, mora odslušati još 500 sati teorije i odraditi satove letenja kako bi dobio dozvolu za takvu vrstu zrakoplova...Inače, ovaj zaljubljenik u letenje dozvolu za upravljanje malim avionima ima dvadeset godina, a iza sebe ima više od 500 sati leta.

VL
Avatar nekakav
nekakav
12:03 07.08.2015.

soko je bivša tvornica aviona iz zemuna, koja je par godina nakon 2. svj. rata preseljena iz srbije u mostar. i ogroman dio zaposlenih su bili srbi. ajd iskreno, kakve šanse ima tvornica aviona u jednoj bosni, ili hrvatskoj? jeljel mi imamo kapacitete (financijske) za to? nemamo. stručne? ajd još jednom razmisliti. soko je imaš šansu isključivo u jugi, zbog jna. a jna, unatoč podmetanjima, je bila respektabilna sila. naravno da vojska kod raspada zemlje i sama puca po šavovima. sva sreća da je tako bilo. inače bi bili do temelja razrušeni. i dandanas lijepi dio financiranja nacionalnih vojski bivših republika ide kroz prodaju stare vojne tehnike. btw. orao i nije bio tako loš avion, kao ni kraguj, galeb... nego, jel se išta od toga danas proizvodi? navodno da utva radi nešto za irak.

VL
FI
Fisherman
20:18 06.08.2015.

Ma bas nam treba jos djelova srpskih aviona po glavi dok pokusava letjeti. Avion iz 68...pa taj ce skoro 50 godina i jos neko razmislja letjeti snjim.A jos je gore da neko uopce razmislja da mu da dozvolu za to.

VL
Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
21:33 06.08.2015.

Tvrdnja da je "galeb" među avionima "kao mercedes među autima" doista nema veze ni s čim. Galeb G-2 bio je školski mlazni vojni avion, dvosjed, služio je za obuku pilota u bivšoj JNA. Bio je jednostavan i lagan za letenje. U svoje vrijeme sasvim pristojan avion, a ima i danas kolekcionara i privatnika koji si mogu priuštiti letenje brzinama od 700-800 kmh. Njegov nasljednik Super Galeb G-4, također dvosjed, bio je napredniji i obećavao više, ali u smislu modernizacije nije se pomako s mjesta, zbog rata. Srbi ga i danas koriste za obuku.

VL
Avatar EtTore
EtTore
23:02 06.08.2015.

Da je avion bolje bi letio!

VL
PE
peugeot
23:36 06.08.2015.

@nijeminista - Sta fali 'stojanki". Super auto, samo je trebalo "maznuti" onog "stojadina" koji je bio namjenjen za izvoz radi finalne obrade! Ja bih volio danas imati dobro ocuvanu "zastavu" 101.

VL
MO
morska
05:39 07.08.2015.

Gospodin bi se vracao u mladost...mozda je ipak malo star, opasno je to. Sto bi bilo da se srusi na neke ljude u toj krntiji?

VL
DU
Deleted user
09:05 07.08.2015.

Znaci,Travolta si, jer ima polozenu kategoriju i jer je platio porez USA, lagano pilotira i pjevusi: Avijon, sestoton, juri kao kamijon...A nasZvonkec ne moze, mora jos ispit poloziti. Pa, zvuci logicno. I posteno.

VL
IB
ivan.biljan68
09:34 07.08.2015.

Nekako sam skeptičan u pogledu to aviona ; običan,na pogled,smrtnik,pa uživa u avionu,kao Ima za kaznu i carinu,a koliko troši to staro čudo,to on zna?Možda je u rodu sa Seve,pa mu je Popović pomogao kupiti.neki dobrostojeći glumac.

VL
1M
1mostarac
13:21 07.08.2015.

Za gosta "jebb". Ja sam iz Mostara,vidim da ste pod navodnicima u svom tekstu napisali ono "dijeliti",ali da zbog ostalih podijelim istinu. Početkom rata u Mostaru 1992.-e godine JNA i paravojne postrojbe su okupirale veliki dio oko Mostara,tako i južnuu zonu,gdje se nalazila fabrika "SOKO". Svu tehnologiju i opremu su prebacili u Pančevo,u fabriku "UTVA". Toliko,hvala i pozdrav

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.