Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEMAČKI IZBORI

Zaokreta neće biti: I poslije Merkel - Merkel

angie,angela merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
24.09.2013.
u 11:30

Angela Merkel rekla je kako se nada da će Hrvatska poštovati sve što smo se dogovorili

Domaći politički i ekonomski analitičari pozitivno gledaju na ponovni izbor Angele Merkel, nadajući se da će kontinuitet u liderskoj Njemačkoj pomoći da se stabilizira stanje u Europskoj uniji. No, ima i onih koji misle da ni Angeli Merkel treći mandat neće biti nimalo lak. Odgovarajući na pitanje RTL-ovog reportera Hrvoja Krešića na konferenciji za novinare u povodu izbornog uspjeha njemačka kancelarka jučer je izjavila:

– Rado ću posjetiti Hrvatsku, ali također se nadam da će Hrvatska poštovati sve stvari o kojima smo se dogovorili. Time je dala do znanja da je, unatoč ocjenama nekih hrvatskih političara kako ona nije upućena u slučaj Perković, itekako upoznata sa sukobom hrvatskih vlasti i Europske komisije zbog europskog uhidbenog naloga.

Na redu federalizacija EU

– Nijedan fundamentalni problem Europske unije u posljednje dvije godine nije riješen. Cijela Unija čekala je završetak njemačkih izbora i sad će se ponovno otvoriti rasprava o starim temama – komentira Željko Lovrinčević, analitičar Ekonomskog instituta, jer uskoro dolazi na red produženje tranši za zemlje u raznim modalitetima pomoći od Grčke, preko Španjolske, Portugala.

– U svim je tim zemljama stanje loše, lošije nego što se očekivalo, ali službeno se o tome nije previše govorilo zbog njemačkih izbora. Stvarni su problemi dobro prikriveni ekspanzivnom politikom Europske centralne banke ECB-a – kaže Lovrinčević.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti Tihomir Cipek definira politiku Angele Merkel kao ravnotežu između solidarnosti i strogosti.

– A. Merkel će sad nastojati riješiti osnovno proturječe u EU, a to je da postoji jedinstvena valuta, a ne postoji jedinstvena financijska pa ni ekonomska politika. To će nastojati nekako premostiti. Dug je to put, očekujem promišljene prijedloge kako prevladati krizu i uspostaviti mehanizam za izbjegavanje budućih kriza – kaže Cipek.

Ekonomist Ljubo Jurčić smatra da će Njemačka morati biti osjetljivija na različitosti koje postoje u Europi jer germanski duh nije istovjetan mediteranskom, kontinentalnom, kakav ima Francuska, ili anglosaksonskom.

– Angela Merkel nema kompleks Drugog svjetskog rata kao njezini prethodnici, ali svejedno i dalje će morati voditi računa da ne pretjera s nametanjem germanskog duha. Zato je Njemačkoj potrebna Francuska kao politički glasnogovornik, za što im se odužuje kroz pojačane subvencije u poljoprivredi – ističe Jurčić.

Tihomir Cipek uočava da je za treći mandat njemačka kancelarka postavila tri cilja. Prvi je energetska politika koja će omogućiti dugoročnu opskrbu Njemačke energijom, po mogućnosti jeftinijom nego do sada. Drugi cilj je uvođenje minimalne plaće, a treći europska politika i pronalazak jedinstvene ekonomske politike. Njegovo je mišljenje da će ići prema procesu federalizacije u EU.

Ohrabrenje desnici

Kad je riječ o Hrvatskoj, Jurčić kaže da Njemačka nema vremena baviti se nama i s naših 0,2 posto udjela u europskoj ekonomiji, a od nas se traži da ne pravimo balkanski nered ni kod kuće ni u Europi. Mi njima služimo samo kao destinacija za ljetovanje, kaže Jurčić.

Damir Novotny ističe da je kontinuitet vlasti u Njemačkoj jako dobar i za Hrvatsku jer će stabilizacija eurozone donijeti indirektne koristi i za nas. Cipek uočava da bi pobjeda demokršćanske koalicije mogla biti ohrabrenje strankama desnog centra.

– Od 27 članica EU, samo su u pet zemalja socijaldemokrati na vlasti. No, CDU nije konzervativna stranka, a meni se čini da se kod nas do kraja nije osvijestila razlika između konzervativizma i demokršćanske orijentacije CDU-a. Njih ne bi trebalo uspoređivati s britanskim konzervativcima jer imaju snažnu socijalnu komponentu – kaže Cipek.

>> Merkel nema apsolutnu većinu, čeka li Njemačku velika koalicija?

>> Merkel ostaje najmoćnija žena Europe - sama će sastaviti Vladu!?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije