Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZLIČITA MIŠLJENJA

Koliko će mladih pokušati izbjeći vojni rok? 'U najboljem slučaju...'

Knin: Završna hodnja polaznika Središta za razvoj vo?a "Marko Babi?"
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/7
27.02.2024.
u 10:14

Saborski zastupnik Socijaldemokrata Franko Vidović i HDZ-ovac Ante Deur komentirali su mogućnost vraćanja obaveznog vojnog roka u Hrvatskoj.

Poznat je prijedlog MORH-a kako bi izgledalo vraćanje obaveznog vojnog roka u Hrvatskoj. Vojna obaveza odnosno obuka trajala bi 3 mjeseca, bila bi obavezna za mladiće s punih 18 godina starosti. Djevojke bi pristupale vojnoj obvezi dragovoljno. Tromjesečni vojni rok bio bi plaćen oko 700 eura na mjesečno.

Franko Vidović, saborski zastupnik Socijaldemokrata, kazao je za HRT da smatra da se ne radi o dobrom potezu. Istaknuo je kako pitanja koja se tiču nadstranačkih tema treba rješavati konsenzusom. - Kada kažem konsenzus, onda to znači ne lomiti preko koljena odluke. Ovo jest lomljenje preko koljena i ja se ne mogu oteti dojmu da je ovo napravljeno jedino sa svrhom izbora, pa ćemo to upotpuniti u četvrtom mjesecu s Rafaleima i idemo na izbore - rekao je Vidović.

Knin: Završna hodnja polaznika Središta za razvoj vo?a "Marko Babi?"
1/7

Ante Deur, saborski zastupnik HDZ-a, tvrdi da se ne radi o predizbornoj priči. - Mi moramo gledati cijeli koncept događanja u vremenu u kojem živimo. Vojni rok nije nikada ukinut, zamrznut je 2008. godine. Sada se traži model koji je najbolji i taj model će biti prezentiran u nekom vremenu - rekao je Deur.

Vidović se slaže da su se promijenile okolnosti te da zajednički treba nešto napraviti. Kako kaže, nije a priori protiv vojnog roka, ali podsjeća na činjenicu da je i ranije vojni rok zamrznut jer su se mladi pozivali na priziv savjesti, koji je i danas prisutan u Ustavu.

VEZANI ČLANCI:

- Ja neću reći a priori da sam protiv vojnog roka - jer nisam, ali mi se ne čini kao najbolja ideja jer jednostavno u prethodnom vremenu nije dao nikakav rezultat. Odnosno, mi smo došli do toga da zamrznemo vojni rok zato što se više od 80 posto ročnika pozivalo na priziv savjesti. Priziv savjesti je prisutan i dan danas u Ustavu. Zbog čega mislimo da se to neće danas dogoditi? U najboljem slučaju bit će 50 posto od te cifre - ustvrdio je Vidović.

Deur je naglasio kako model vojne obaveze rade Oružane snage koje će ga prezentirati premijeru, Vladi, Saboru, pa na kraju i javnosti. - U vremenu u kojem živimo, moram se pripremiti i očekivati sve. Mladi ljudi moraju shvatiti da je Hrvatska vojska njihov poziv, njihova karijera, da se tu mogu ostvariti kao i u bilo kojem drugom poslu - rekao je Deur.

VIDEO Treba li uvesti vojni rok? Evo što o tome misle Zagrepčani

Komentara 34

JU
juma
10:43 27.02.2024.

Zato što se priziv savjesti može riješiti kao u Švicarskoj. Ok. Poštujemo. Kao nadoknadu za tu privilegiju lijepo uplaćuješ 3% plaće u vojni budžet do svog 30 rodjendana. Nije puno za miran san i čistu savjest. Je li tako? Ne izmišljajmo toplu vodu, nego se trebamo ugledati na države koje se ne daju vući za nos od kojekakvih domišljatih likova.

Avatar Tinasata1234
Tinasata1234
11:30 27.02.2024.

Ako se ne promjeni ustavna odredba,90% obveznika tražit će priziv savjesti.

Avatar Hrvatska Banovina
Hrvatska Banovina
10:47 27.02.2024.

Treba ukinuti prigovor savjesti. Ja sam jedan od tih koji nisu išli u vojsku jer je ukinuto. I danas mi je žao. I dobro se sjećam te histerije. Uglavnom prevladavajuće mišljenje je bilo da je to gubljenje vremena. Da se ionako ništa ne radi, ništa ne naučiš, obuka je jadna, a izgubiš godinu dana života. I to su stvarali protuhrvatski mediji i političari. Danas mi je krivo. I volio bi da se i nas starije koji nismo služili obavezno pozove na obuku. Sve. Bez iznimke. Nema nikakvog prigovora savjesti i civilnog služenja. Ako imaš prigovor savjesti, a ti nemoj pucati na neprijatelja koji puca na tebe i hoće te ubiti pa ti je svijest mirna. Ovo što radi ljevica je čisto rušenje države iznutra. Ponašaju se kao saboteri i peta kolona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije