Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CJEPIVO ASTRAZENECE

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a: Cjepivo nije uzrok smrti

Sastanak Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak školske godine
Tomislav Miletic/PIXSELL
26.02.2021.
u 17:41

To je dob u kojoj su smrtni ishodi učestali. To je nešto što je u toj dobi očekivani događaj, pogotovo ako se radi o srčanom bolesniku, kao što je riječ o ovom slučaju - kazala je Pavić Šimetin

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, potvrdila je da je osoba u dobi od 88 godina preminula nakon primanja cjepiva AstraZenece, ali ističe da smrtni ishod nije uzročno povezan s cijepljenjem. Osoba nakon primanja cjepiva nije imala nikakve alergijske simptome, kao što su osip, edem ili teškoće disanja.

- Odmah na licu mjesta isključeni su uzroci koji bi mogli biti povezani s cijepljenjem - anafilaktička reakcija ili nepravilna primjena lijeka. Prema znakovima bolesti se smatra da se radi o infarktu. Terminološki se to govori o neželjenom događaju koji nije uzročno povezano s cijepljenjem - kazala je Šimetin.

Otkrila je da je ovo četvrti slučaj smrti koji je vremenski povezan s cijepljenjem, ali ne i uzročno-posljedično.

>> VIDEO Prošlo je godinu dana od prvog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj: Ove fotografije pokazuju kako nam se život promijenio

- Moramo reći da u toj dobi u Hrvatskoj svakodnevno umire 71 osoba. Najčešći uzrok je infarkt ili moždani udar. To znači da od 3874 osobe u dobi iznad 80 godina, dnevno jedna osoba umire. Kod cijepljenja gdje bi se cijepilo više od 3000 osoba u jednom danu, a koje imaju više od 80 godina, može se očekivati upravo takav jedan smrtni ishod. S obzirom da je prema planu cijepljenja, u prvoj i drugoj fazi cijepljenje je usmjereno starijim osobama i s kroničnim bolestima. Takav pristup ima činjenicu da će uz cijepljenje dolaziti smrtni ishodi jer je to dob u kojoj su smrtni ishodi učestali. To je nešto što je u toj dobi očekivani događaj, pogotovo ako se radi o srčanom bolesniku, kao što je riječ o ovom slučaju - kazala je.

Odgovarajući na pitanje kako se odlučuje hoće li se ići na obdukciju ili ne u ovim slučajevima, kazala je da to ovisi o mrtvozorniku, ali i stavu obitelji.

Istaknula je da je stav HZJZ-a i dalje da je cjepivo sigurno. Dosad je, kaže, prijavljeno nešto više od 1000 nuspojava, koje su uglavnom blage i prolazne.

- Najteže su nuspojave vezane uz alergijske reakcije. Negdje oko 20-ak težih alergijskih reakcija je bilo vezano uz cjepivo, koje su zahtijevale primjenu lijekova - kazala je.

Ključne riječi

Komentara 23

KO
Korumpirani
17:45 26.02.2021.

Bitno da svi umiru od korone ,a ne sa koronom.

DQ
Dq
18:05 26.02.2021.

Ovakve ishitrene izjave , nam daju dodatno povjerenje u sustav. Mogli su pričekati rezultate obdukcije , pa ih slobodno interpretirati po svom nahođenju.

ZP
Zabranjen pristup
17:57 26.02.2021.

kako ih nije sram tako pricati,pa zar im je svejedno za starije? samo oni umrli s koronom bi svi dozivjeli preko 100god i u 88god su mogli dozivjeti jos puno godina. a sada je uzrok starost,nismo ocekivali drugaciji ishod

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije