Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reagiranje Š. Petek:

“Žalosno je da se 37 godina rada ocrnjuje radi sitnih interesa”

Škola
Matija Topolovec/PIXSELL
29.11.2012.
u 11:41

U viši razred djeca su upisana odlukom Učiteljskog vijeća, donesne na temelju obrade izvanškolskih službi, jer učenici imaju specifične medicinsko-sociološke probleme, tvrdi Petek.

Na članak objavljen u Večernjem listu o troje učenika OŠ Veliko Trgovišće koji su odlukom prosvjetne inspekcije vraćeni u niže razrede, reagirala je bivša ravnateljica škole Štefanija Petek. Naime, inspekcijom je utvrđeno da djeca nisu zadovoljila na popravnim ispitima, no ipak im je omogućen prelazak u viši razred “nezakonitim odlukama ravnateljice i Nastavničkog vijeća kojim je Petek predsjedavala”. Navodeći da v. d. ravnateljice Dijana Duk Petek insinuira njezino samovoljno postupanje i kršenje zakona, Štefanija Petek kaže da se učiteljsko vijeće, kojeg je član i sama Diana Duk Petek, sastalo nakon popravnih ispita kako bi potvrdilo uspjeh učenika, od kojih je troje pokazalo slabije znanje, a kako imaju specifične medicinsko-sociološke probleme, vijeće je na osnovi nalaza obrade ovlaštenih izvanškolskih službi, natpolovičnom većinom odlučilo da učenici prelaze u viši razred te nitko nije imao primjedbe na rad vijeća.

Dugo bez primjedbi

 – Tek 28. rujna gospođa Duk Petek sjetila se da je rad vijeća nezakonit i uputila prijavu inspekciji, koja ukida zaključke vijeća za troje učenika. Kako inspekcija nije vršila uvid u svu dokumentaciju na osnovi koje je vijeće donijelo odluku, istu sam dostavila u žalbi na rješenje inspekcije. Proces žalbe je u tijeku i iskreno se nadam da će ministarstvo prihvatiti argumente učiteljskog vijeća – navodi Štefanija Petek. Što se tiče tvrdnje da je ona samovoljno poništila jedinicu jednoj učenici, Petek navodi da je učenica bila ispitana pred povjerenstvom. 

– Dogovorom s članovima povjerenstva odlučeno je da se učenici da pozitivna ocjena i omogući pristup popravnom ispitu, o čemu postoji pismena zabilješka. Pozitivnu ocjenu nisam unijela ja nego učiteljica – kaže te smatra neozbiljnim prenošenje izjave Danijele Capar, majke učenika koji je vraćen iz 8. u 7. razred, da je u ladici držala svjedodžbu njenog djeteta koju razrednica nije htjela potpisati. 

– Ravnatelj ne može napisati svjedodžbu, izrađuje je razrednik koji unosi podatke u e-maticu, potvrđuje ih tajnom zaporkom koju ravnatelj ne posjeduje, vlastoručno unosi podatke u matičnu knjigu, otisne svjedodžbu, potpisuje je i donosi ravnatelju koji svojim potpisom potvrđuje ispravnost unesenih podataka – objašnjava Štefanija Petek, koja kaže da je za razrješenje s dužnosti ravnatelja podnijela zahtjev školskom odboru 31. listopada, zbog odlaska na radno mjesto učiteljice.

Ne želi biti dio kampanje

Neformalno je svoj odlazak najavila početkom školske godine. Apelirajući da se njeno ime i rad ne koriste u kampanji za izbor ravnatelja, dodaje: 

– Posao nastavnika i ravnatelja obavljala sam časno, u skladu sa zakonom s puno rada i truda. Žalosno je da se 37 godina predanog rada pokušava ocrniti u svrhu sitnih interesa pojedinaca. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije