Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPONZA (IDS):

'Zakon o poljoprivrednom zemljištu vodi u još veću centralizaciju'

giovanni sponza,valter boljunčić,portal
Duško Marušić/PIXSELL
11.02.2013.
u 16:20

U IDS-u smatraju da bi jedinice lokalne samouprave trebale provoditi natječaj za dodjelu zemlje

Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu korak je ka još većoj centralizaciji, kazao je danas u Puli Giovanni Sponza, IDS-ov saborski zastupnik koji zagovara da se zemlja dodjeli onima koji od nje žive, koji je obrađuju i čuvaju za slijedeće generacije, a ne, kako veli, špekulantima koji u zemlji vide kratkoročni interes. Naime, lošim drži to što Zakon predviđa da državna agencija provodi dodjelu zemljišta.

- To je umjesto najavljene decentralizacije za koju se IDS uvijek zalagao, zapravo korak ka još većoj centralizaciji ionako precentralizirane države. Na taj način dodatno će se usporiti procedura dodijele zemljišta, čije će žrtve i dalje biti poljoprivrednici – kazao je Sponza koji rješenje vidi u prepuštanje ovlasti u nadležnost općinama i gradovima, koji će, kazao je biti nemjerljivo više zainteresirani, motivirani i kompetentniji u provedbi postupaka dodjele zemljišta svojim sugrađanima od bilo kojeg zaposlenika Agencije. Sponza smatra da je poljoprivredno zamljište u Hrvatskoj nedovoljno iskorišten potencijal.

I IDS-ov saborski zastupnik Valter Boljunčić drži da bi jedinice lokalne samouprave trebale provoditi natječaj za dodjelu zemlje.

- Kako je ministar lijepo rekao, Zakon nije rađen ni za velike ni za male poljoprivrednike, već za one koji žele proizvoditi, što zvuči dobro. Međutim, očekivao sam Zakon koji će braniti male poljoprivrednike, jer su se velika poduzeća već snašla – kazao je Boljunčić.

>> Seljačke udruge ogorčene zakonom: 'Pogoduje se velikima'

Komentara 1

DJ
djaparic
20:08 11.02.2013.

Pankretić je išao 2001 u Račanovoj Vladi da sa državnom zemljom mogu raspolagati ; 1. ministarstvo , 2 . općine i gradovi . Predsjedniku Mesiću sam 2001 rekao da to na lokalnoj razini neće funkcionirati jer je tu puno posla ! Nije centralizam ! Sporno je što Vlada neće seljacima prodati zemlju već se ponaša poput feudalca , sa dvostrukom mogućom ponudom ! Izbacili su Obiteljsko gospodartvo ! 50 % novca od prenamjene i 50 % od državnog treba ići u Fond za razvoj poljoprivrede , a seljacima prodati zemlju sa rokom otplate do 20 godina . Ako se ne postigne dogovor sa Vladom tražiti će se drugi predlagatelj i sakupiti 10 % potpisa za referendum !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije