Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODBOR ZA RAD

Zakon o mirovinskom osiguranju neće pridonijeti održivosti sustava

Odbor za rad
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
09.12.2013.
u 12:38

Najveći problem ovog zakona jest povišenje dobi za odlazak u mirovinu na 67 godina

Konačni prijedlog zakona o mirovinskom osiguranju ponovno ne nudi potrebnu sveobuhvatnu reformu mirovinskog sustava i neće pridonijeti održivosti sustava, poručili su sudionici tematske sjednice saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo te zamjerili vladajućima što uopće nisu uvažavali njihove primjedbe i prijedloge iz javne rasprave.

– Ovdje nije riječ o reformi, nego o svojevrsnom krparenju s dobrim namjerama, a da se prije toga nisu postavila temeljna pitanja i napravile kvalitetne analize. Osnovni problem zakona jest povećanje dobi za odlazak u mirovinu, diskriminira se žene, pa smo na razini kamenog doba te mnogo toga nije konceptualno u suglasju – rekla je predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović.

Najveći je problem ovog zakona povišenje dobi za odlazak u mirovinu na 67 godina, složio se i Darko Šeperić iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

– Aktualni uvjeti u Hrvatskoj nikako nisu u skladu s time. Imamo vrlo visoku stopu nezaposlenosti i činjenicu da stariji ljudi, pogotovo oni iznad 50. godine života uopće ne ostaju na tržištu rada. Tvrtke zaposlenicima nude prijevremene mirovine čim steknu uvjete za to – upozorio je Šeperić te dodao da nitko od nas ne zna što će se događati do 2030. godine, pa preporučuje da se s ovako "udaljenim" prijedlogom ipak pričeka bar do 2020. da se vidi u kojem će se smjeru prilike u Hrvatskoj razvijati.

– Do te 2020. trebali bismo se posvetiti niskoj stopi zaposlenosti i visokoj nezaposlenosti te diskriminaciji starijih ljudi, odnosno stvoriti uvjete da i oni ostaju na tržištu rada – primijetio je Šeperić te predložio da se prije donošenje ovako važnih zakona treba otvoriti široka javna rasprava te postići široki konsenzus.

Ante Gavranović, predsjednik Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, rekao je da nije prihvaćena gotovo nijedna od čak 184 primjedbe koje su uputili iako je Nacionalno vijeće osnovano kao savjetodavno tijelo Vlade. Predsjednik Zajednice udruga umirovljenika Ministarstva unutarnjih poslova Jožef Pfeifer dodao je da je Koordinacija umirovljeničkih udruga dala 24 primjedbe na zakon, od čega su samo dvije djelomično prihvaćene. I on i Branko Cvetković iz Matice umirovljenika Hrvatske zamjerili su što vladajući nisu prihvatili definiciju prema kojoj je mirovina neotuđivo osnovno materijalno pravo, a ne "nekakvo davanje države", kako se implicira u cijelom zakonu, budući da je mirovina nešto što su svi zaradili.

Komentara 1

L5
la_54
16:51 09.12.2013.

U Americi se puna penzija dobiva sa 66 godina... i ne postoje braniteljske mirovine... a i odnos prema radu je drugaciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije