Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20. godišnjica

"Zajedništvo pokazano u ratu i danas nam je prijeko potrebno"

dan početka domovinskog rata (1)
Foto: Duško Mirković/PIXSELL
1/3
05.03.2011.
u 15:58

Hrvatski branitelji, podignimo visoko naš hrvatski barjak na putu i prema EU u građenju bolje i ljepše nam domovine - pozvao je državni tajnik u Ministarstvu branitelja Zoran Komar.

PAKRAC - Pod pokroviteljstvom premijerke Jadranke Kosor u Pakracu je obilježena 20. godišnjica početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj. Nakon svete mise u pakračkoj župnoj crkvi, koju je služio požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević, i mimohoda pobjednika ulicama grada, na prostoru uz policijsku postaju okupilo se oko tisuću bivših i sadašnjih pripadnika policije, branitelja iz raznih hrvatskih gradova čije su se postrojbe borile na pakračko-lipičkom području, članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata te građana Pakraca i Lipika.

Na prvi dan ožujka 1991. godine, kada su srpski pobunjenici zauzeli policijsku postaju u Pakracu i protjerali sve policajce Hrvate, te njeno oslobađanje dan kasnije uz pomoć specijalnih postrojbi policije koje su došle iz Zagreba i Bjelovara, prisutne je u ime Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik podsjetio Miroslav Ivančić.

Gradonačelnik Pakraca Davor Huška je posebno istaknuo kako je u Domovinskom ratu poginulo 126 branitelja s pakračko-lipičkog područja te još 300 onih koji su taj kraj došli braniti iz drugih dijelova Hrvatske.

- Neka im je svima slava i hvala, a vas prisutne podsjećam na poruku koju nam je danas uputio biskup Škvorčević i u kojoj nas je pozvao na poštenje i zajedništvo kakvo je bilo prije 20 godina - rekao je gradonačelnik Huška.

Ožujka 1991.godine prisjetio se i Marko Lukić, prvi zapovjednik antiterorističke jedinice Lučko, a zahvalnost braniteljima uputio je i dožupan Ferdinand Troha.

- Prvi ožujka 1991.godine je bio dan kada je hrvatski narod s oružjem u rukama rekao 'ne' agresoru i zato se taj dan smatra početkom Domovinskog rata. Zajedništvo koje smo pokazali u tom ratu i danas je Hrvatskoj prijeko potrebno, zato pozivam: hrvatski branitelji, podignimo visoko naš hrvatski barjak na putu i prema EU u građenju bolje i ljepše nam domovine - pozvao je državni tajnik u Ministarstvu branitelja Zoran Komar.

U ime predsjednika RH Ive Josipovića na svečanosti u Pakracu govorio je general Ivan Jurić.

- Značaj obilježavanja ove obljetnice nije samo kako bismo se ovdje okupili radi nas samih. Ono što je najvažnije je da i budući naraštaji budu svjesni svih događaja koji su se odigrali na ovim prostorima i da ne zaboravimo činjenicu kako je i na koji način započeo Domovinski rat u Hrvatskoj - rekao je general Jurić. Dodao je i kako nas svi oni koji su položili život za slobodu Hrvatske obvezuju da se danas borimo da Hrvatsku učinimo modernom europskom državom.

Komentara 52

Avatar broz
broz
19:28 05.03.2011.

Ja još uvijek podižem ponosno Hrvatski barjak na svojoj(Erste banka) kući i ne trebaju mi ovakve političke floskule od pojedinih političara.Dolje KRADEZEOVSKA VLADA.

DO
dormen
21:10 05.03.2011.

Tako je BROZ dolje kradezeovska vlada,dolje EU,bolje grob nego rob.

OB
-obrisani-
10:50 06.03.2011.

Ministarstvu branitelja Zoran Komar. da li si se sjetio Generala Gotovine i ostalih generala koje ste izručili Hagu, oprostite poklonili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije