Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Credo banka

Zajednički nastup jamči veći utjecaj na tijek stečaja

PXL_120118_396
Goran Kovačić/PIXSELL
18.01.2012.
u 13:41

Skupini okupljenoj pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije blokirano je više od sto milijuna kuna, a javljaju se i novi vjerovnici

Vjerovnici Credo banke iz Primorsko-goranske županije, općine Matulji, Lovran i Mošćenička Draga i još desetak tvrtki, kojima je u banci nad kojom je u ponedjeljak otvoren stečaj ostalo deponirano više od sto milijuna kuna, osnovali su danas u Rijeci interesnu skupinu za zaštitu svojih prava. Primorsko-goranski “pool vjerovnika” ostaje otvoren i drugim vjerovnicima, i tvrtkama i građanima s depozitima većima od osiguranih, a cilj je udruženi nastup dužnika prema stečajnom upravitelju. Interes je svima što prije doći do svoga novca, a najbolji je način zajednički, a ne pojedinačni nastup čime žele spriječiti da kao vjerovnici ostanu u neravnopravnom položaju u odnosu prema drugim dužnicima.

Kako je nakon današnjeg prvog sastanka vjerovnika objasnio Milorad Stanić, opunomoćenik više deponenata fizičkih i pravnih osoba, odlučivanje o tijeku stečaja u rukama je skupštine i odbora vjerovnika, a pravo glasa imaju vjerovnici s najvećim depozitima.

– Zajednički nastup uime većeg iznosa depozita jamči i veći utjecaj, moguće i članstvo u odboru vjerovnika, a time bismo mogli utjecati na odlučivanje o stečajnom planu – kaže Stanić. Dodaje da smatraju da je najbolje rješenje preustroj ili preuzimanje banke čime bi se stečaj brže okončao, a vjerovnici brže došli barem do dijela svojih depozita. Svi, naime, strahuju od nepovoljnog razvoja situacije kao u slučajevima Gradske banke Osijek ili Glumine banke čiji su stečajevi trajali desetak godina. 

Još se ne zna koliki je ukupni iznos potraživanja vjerovnika Credo banke, a prema informacijama koje imaju u Primorsko-goranskoj županiji pod čijim je pokroviteljstvom okupljena interesna skupina, riječ je o 800 milijuna kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije