Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Zajednička suradnja spasila Italiju iz buktinje

Zajednička suradnja spasila Italiju iz buktinje
Foto: Promo
1/2
09.05.2019.
u 13:00

Zajedno za sigurniju EU

U Europi, kao i diljem svijeta, svake godine izbijaju razorni požari koji uništavaju tisuće hektara šuma i pogađaju lokalno stanovništvo, a ova elementarna nepogoda ne poznaje nacionalne ili regionalne granice. Kada razmjeri katastrofe premaše kapacitete s kojima se jedna država može nositi sama, na raspolaganju je Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu. On zemljama u nevolji omogućava da zatraže pomoć drugih država Europske unije, a njegova aktivacija osigurava trenutačnu i učinkovitu reakciju.

Upravo je pomoć EU zatražila Italija u srpnju 2017. godine. Šumski požari pogodili su tada jug zemlje, a vatrena je stihija "progutala" nekoliko tisuća hektara tla. Osim aktivacije spomenutog Mehanizma, Italija je od Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (ERCC) u Bruxellesu zatražila i oglašavanje uzbune na razini EU-a te koordinaciju pomoći. Francuska je na poziv odgovorila u roku od nekoliko sati, pa su njihove vatrogasne ekipe i zrakoplovi brzo poslani u Italiju. Usluge upravljanja kriznim situacijama programa EU-a Copernicus dostavljale su trenutačne podatke koji su vatrogascima omogućili da se posvete odgovarajućim vatrenim frontama. Copernicusovi sateliti koriste se za nadziranje i kartografsku obradu područja zahvaćenih požarima kako bi pomogli hitnim službama pri procjeni ozbiljnosti štete, planiranju pomoći i pristupanju zahvaćenim zonama na što učinkovitiji način.

Ipak, sve ovo ne bi bilo moguće bez udruživanja snaga "običnih" ljudi, koji su zajedničkim herojstvom spasili Italiju.

Foto: Arena Hospitality Group

Zahvaljujući brzoj reakciji Michala Miadoka iz Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije, zrakoplovi su se u Italiju zaputili već sljedećeg jutra. Značajnu je ulogu imao i Paolo Vaccari, iskusan stručnjak za upravljanje hitnim situacijama iz talijanske službe civilne zaštite. Nadalje, Lucia Luzietti zaposlenica je e-GEOS-a kao operaterka brzog mapiranja u sklopu usluga upravljanja kriznim situacijama Copernicusa u Rimu. Upravo je za vrijeme njezina dežurstva ERCC zatražio hitno mapiranje područja koja je u tom trenutku gutala vatra. Francuski pilot Eric Guerin je, pak, u suradnji s pilotima iz drugih zemalja, posebnim letjelicama gasio požare u Italiji.

Taj oblik suradnje među susjedima moguć je upravo zahvaljujući Mehanizmu EU-a za civilnu zaštitu. Sve toplija klima kojoj posljednih godina svjedočimo predstavlja i povećanu opasnost od požara koji su prijetnja zajednicama i ekosustavima diljem Europe, pogotovo onima na jugu, uključujući i Hrvatsku. Europska unija zato nudi suradnički pristup, koji državama članicama putem mehanizma za hitne situacije omogućuje pružanje pomoći kada je najpotrebnije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije