Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ravnatelj Škole:

Zahvaljujući odličnoj organizaciji domaćina u Sisku smo se osjećali kao kod svoje kuće

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/5
11.06.2014.
u 13:45

​Učenici i profesori Industrijsko-obrtničke škole vratili su se iz Siska gdje je prošlog vikenda održana 2.​ Utrka​ solarnih automobila​,​ ​na kojoj su u konkurenciji sedam srednjih tehničkih škola ​iz Hrvatske ​ osvojili prvo mjesto.

​Učenici i profesori Industrijsko-obrtničke škole vratili su se u Slavonski Brod iz Siska gdje je prošlog vikenda održana 2.​ Utrka​ solarnih automobila​,​ ​na kojoj su u konkurenciji sedam srednjih tehničkih škola ​iz Hrvatske ​ osvojili prvo mjesto. Tim povodom ​u prostorijama škole jutros su organizirali konferenciju za medije, te ​sa ​ novinarima ​podijelili utiske s utrke i ​ pokazali ​im ​ osvojene ​​ medalje i veliki pobjednički pehar. Prvi ​solarn​i​ automobi​l​ u Brodsko-posavskoj županiji izradili​ su​ učenici, a ​ u njihovu naumu​ ​poduprli ​su i ​h​ ​profesor ​i i mentori​ . U njega su ugradili brojna stečena znanja​ i umijeća ​, a u projekt izrade automobila uključili se​ više struka koje se obrazuju u Industrijsko-obrtničkoj školi ​.Tako su priliku ​za dokazivanje iskoristili strojari, elektrotehničari, informatike, učenici prometnih struka, tehnički crtači, bravari, tokari, CNC operateri, automehatroničari, autoelektričari i zavarivači posebnih tehnika zavarivanja aluminija. 

​- Zahvaljujući odličnoj organizaciji domaćina u Sisku smo se zaista osjećali kao kod svoje kuće. Još jednom želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u projektu, a posebnu čestitku upućujem vozaču, učeniku Domagoju Deliću koji je vozeći ovaj naš bolid zaista bio zvijezda utrke. U tome mu je pomagao Antonio Ključević, koji je bio pratnja i podrška. U Sisak smo otišli odvoziti utrku i nije nam bio cilj pobijediti. Bili smo sigurni da će automobil tehnički i funkcionalno sve odraditi, jer je već prošao određena ispitivanja. Težište automobila s manjim kotačima spustili smo nisko, pa se automobil izvrsno ponašao pri opterećenjima i u zavojima gdje je vozač vozio punim gasom. Tako smo značajno dobili na vremenu i pobijedili - kazao je Luka Mladinović, ravnatelj slavonskobrodske Industrijsko-obrtničke škole.

-Drago mi je što sam mogao sudjelovati na utrci. Upoznao puno novih prijatelja, a s profesorima iz drugih škola razmijenio iskustva. Zadovoljan sam pobjedom i osvojenim odličjima, no najvažnije od svega bilo mi je tamo ići, vidjeti nešto novo i puno toga naučiti - skromno je prokomentirao svoj veliki uspjeh učenik Domagoj Delić

Inače, u ​Industrijsko-obrtničkoj ​ školi ​ ​ godinama ​se ​ bav ​e ​ alternativnim izvorima energije. Na krovu škol ​a​ im ​a vlastitu solarnu elektranu i kolektore za zagrijavanje vode pomoću sunca, a ​i ​ solarni elektromobil ​ jedan je u nizu projekata koji ne zagađuju okoliš ​. C​ilj ​im je razvijanje pozitivnih stavova prema energiji sunca i zaštiti okoliša. Na ovome neće stati, ​jer je već ​ u fazi realizacije​ ​ projekt vjetro ​-​ turbine ​,​ koja će proizvoditi električnu energiju i njome napajati informacijski panel na ulazu u školu ​.​

Komentara 1

ST
Starotopoljanin
12:22 15.10.2015.

Pa vi ste pravi genijalci,odajem vam sve moje postovanje da i moja skola u kojoj sam se je skolovao,takve decke uci i odgaja,bravo profesori sponzori,i vi cete ubrzo i na mojoj kuci postaviti elektranu,ubrzo ako bog da.samo naprijed.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije