Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LA FOCHE

Talijanski virolog: Zahvaljujući karanteni, koronavirus će se sam ugasiti

Koronavirus u Italiji
Foto: ALBERTO LINGRIA/REUTERS/PIXSELL
1/6
22.04.2020.
u 12:18

– Ne vjerujem da ćemo morati jako smanjiti našu slobodu kretanja i našu društvenu autonomiju – kazao je Le Foche i naglasio kako možda Talijani neće moći odlaziti na ljetni odmor izvan zemlje, “ali će moći na ljetovanje unutar Italije”.

COVID-19, kao i ostali koronavirusi koje znamo iz prošlosti, ugasit će se malo-pomalo sam od sebe, odnosno zahvaljujući karanteni (lockdown). U nemogućnosti da zarazi osobe zatvorene u stanovima, neće više imati snagu širenja i teži samogašenju, drži profesor imunologije i primarijus zaraznog odjela bolnice "Umberto I." u Rimu Francesco Le Foche.

Tijekom današnjeg razgovora za radio RAI, Le Foche je kazao kako se sada sa sigurnošću može kazati kako je lockdown znatno smanjio mogućnost virusa da se širi te da neminovno gubi snagu, a to će se još jasnije vidjeti s dolaskom toplijih dana.

Naime, topliji zrak smanjuje kapljice, pa koronavirus neće imati toliku mogućnost da ide od jedne do druge osobe.

– Taj virus imao je maksimum eksplozije zbog zaraza unutar bolnica, posebno u onima koje nisu imale mogućnost izoliranja bolesnika. Karantena je omogućila i da se pokrene teritorijalno zdravstvo koje je temelje za javno zdravlje – kazao je Le Foche.

Dakako da ćemo morati za potpuno oslobađanje od koronavirusa imati cjepivo. Problem s cjepivom jest u tome što ne znamo hoće li stvarati protutijela. No, danas moramo biti usmjereni na razvoj teritorijalne medicine, a kada će doći cjepivo, bit će dobrodošlo, objašnjava Le Foche.

Koronavirus u Italiji
1/7

U Italiji se, naime, gotovo zanemarila teritorijalna medicina, a liječnici opće prakse služe, praktički, samo za pisanje recepata i uputnica. Pa i zbog obične temperature odlazilo se na hitnu pomoć, a ne kućnom liječniku.

Le Foche kaže kako je optimist, a taj se optimizam temelji na znanosti te dodaje kako je koronavirus utjecao i na to da se shvati važnost toga da se na teritoriju mora štititi javno zdravlje. Godinama su se kresali fondovi za zdravstvo, a to je najviše pogodilo one na terenu, opću praksu. A opća medicina, ona na terenu, treba spriječiti ulazak virusa u bolnice. Potrebno je stvoriti i veću suradnju između bolnica i liječnika na terenu.

I glede povratka u normalan život, onaj otprije pojave koronavirusa, Le Foche je optimist. Potrebno je pričekati još nekoliko tjedana i ako stvari budu išle kao proteklih dana, odnosno ako se nastavi trend pada novozaraženih, onda bi se, po mišljenju Le Fochea, već prvih tjedana svibnja moglo izaći i reorganizirati društvo.

– Ne vjerujem da ćemo morati jako smanjiti našu slobodu kretanja i našu društvenu autonomiju, kazao je Le Foche i naglasio kako možda Talijani neće moći odlaziti na ljetni odmor izvan zemlje, “ali će moći na ljetovanje unutar Italije”.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
14:17 22.04.2020.

znači neće trebati Billy boy i njegov Gavi da nas cijepi za našu bit,a svoj profit? hurra

TH
than
13:04 22.04.2020.

Logično. Jedini problem je to što nitko nema pravu karantenu. A i da je napraviš moraš nakon toga potpuno zatvoriti granice, jer kada se Šveđani razmigolje kao turisti po Europi...

XA
xaron
19:05 22.04.2020.

Izumio karantenu, treba mu dati Nobelovu nagradu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije