Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oglasio se hzzo

Zagrepčanka koju je muž istukao izgubila zdravstveno: Zakasnila sam jedan dan, rekla sam da sam bila pretučena...

Zagreb: Hodnici u KB Sveti Duh
Sandra Simunovic/PIXSELL
30.08.2023.
u 09:48

Iz HZZO-a poručuju kako su "svjesni činjenice da se određeni broj osoba zbog objektivnih razloga nije mogao javiti HZZO-u najkasnije do 29. lipnja" i da "HZZO u svakom konkretnom slučaju ispituje mogućnosti izuzeća od propisanog uvjeta, pa je i u konkretnom slučaju posebno liječničko povjerenstvo donijelo rješenje uzevši u obzir okolnosti slučaja".

Žena koju je muž u zagrebačkim Sesvetama pretukao i pokušao ubiti početkom travnja nakon što mu je najavila da želi razvod, ne usudi se otići liječniku da joj izvadi pločice iz čeljusti, ne može zubaru da joj se izradi proteza, a ni psihijatru koji joj je, kaže, sada najpotrebniji. Obiteljska liječnica obavijestila ju je da više nema pravo na zdravstveno osiguranje

– Nemam novaca da platim sama sve te usluge, pa nigdje ni ne idem. Izgubila sam zdravstveno jer sam zakasnila jedan dan s prijavom Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. Rok za prijavu bio je 29. lipnja, a ja sam došla dan kasnije, 30. lipnja. Objasnila sam na šalteru da sam bila pretučena, da sam bila nekoliko tjedana u bolnici, a poslije kod roditelja i da nisam ni znala da se trebam prijaviti. Savjetovali su mi da napišem prigovor, što sam odmah tamo i napravila i predala ga, ali od tada su prošla dva mjeseca, a meni nije stigao nikakav odgovor – priča potresena žrtva za Jutarnji list.

VEZANI ČLANCI: 

Naime, žrtva brutalnog obiteljskog nasilja majka je šestero djece i ima status roditelja odgojitelja. Budući da tu nije riječ o radnom odnosu na temelju kojeg bi imala pravo na zdravstveno osiguranje, ali ni klasičnoj nezaposlenosti tijekom koje bi mogla biti prijavljena Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (ne može ispuniti uvjete s burze, poput prihvaćanja posla, jer je uvjet za dobivanje statusa roditelja odgojitelja da osoba ne radi), zdravstvene doprinose plaća joj Grad Zagreb, a ona se vodila u HZZO-u kao dio kategorije nezaposlenih koji nisu prijavljeni na burzu. Krajem ožujka na snagu su stupile zakonske izmjene kojima je bio cilj da se pročiste podaci HZZO-a te, osobito, da se iz evidencije izbrišu oni koji zapravo više ne žive u Hrvatskoj, ali i dalje nezakonito zadržavaju zdravstveno osiguranje. Tim je izmjenama propisano da se sve nezaposlene osobe koje nisu prijavljene na burzu moraju osobno javiti u HZZO najkasnije do 29. lipnja

– Gdje sam ja u to vrijeme uopće mogla razmišljati o tome da se mijenja nekakav zakon. Kad sam za to čula, rekli su mi da se trebam javiti do kraja lipnja, a ja nisam shvatila da se zapravo radi o 29. lipnju – govori žrtva.

Iz HZZO-a poručuju kako su "svjesni činjenice da se određeni broj osoba zbog objektivnih razloga nije mogao javiti HZZO-u najkasnije do 29. lipnja" i da "HZZO u svakom konkretnom slučaju ispituje mogućnosti izuzeća od propisanog uvjeta, pa je i u konkretnom slučaju posebno liječničko povjerenstvo donijelo rješenje potpuno uzevši u obzir okolnosti slučaja". Zbog zaštite osobnih podataka nisu odgovorili što piše u rješenju, no poručuju da je već poslano na adresu žene. Neslužbeno doznaje Jutarnji da je obavještavaju kako opet ima zdravstveno osiguranje.

Komentara 4

PI
pivodavac
11:13 30.08.2023.

djeri2023 Točno napisano, kakave veze migranti sa Hr,

KR
Kruno1988
10:46 30.08.2023.

Naivno je vjerovati da nama itko išta financira, sve to mi plaćamo

DR
dravskimornar
10:12 30.08.2023.

Punica,68 godina,nosi stomu )odstranje veliki dio tankog i debelog crijeva),operisan tumor na kičmi,dijabetičar,bez ikakve obavijesti oduzeli su joj zdravstveno osiguranje. Nije se prijavila,jer je na centru za socijalnu skrb,ima 68 godina i nije imala pojma da se sa 68 godina vodi na Hrvatskom Zavodu za zapošljavanje. Njih to ne zanima,neka se snalazi.Nema pravo na tablete za šećer,nema pravo na stome,nema pravo na ništa.ALI ZATO NEPALCI;UKRAJINCI,AFGANISTANCI imaju pravo na zdravstveno osiguranje po pravilima UN i raznoraznim debilnim Zakonima.ŽIVJELA HRVATSKA-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije