Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon pola godine

Zagrepčanin dobio novčanu kaznu zbog vrijeđanja državljanina Južne Koreje

policija ilustracija
Marko Prpic/PIXSELL
27.12.2023.
u 17:24

Do incidenta je došlo 26. lipnja ove godine kada je Zagrepčanin na ulici počeo vikati na stranog državljanina i obratio mu se riječima " “Fu*k you, Kinez, fu*k you Azijatu, j… ti mater"

Općinski prekršajni sud u Zagrebu nepravomoćno je proglasio 54-godišnjeg Zagrepčanina krivim zbog vrijeđanja državljanina Južne Koreje u zagrebačkom kvartu Sigečica. Okrivljenik je zbog kršenja Zakona o suzbijanju diskriminacije dobio novčanu kaznu od 1.350 eura.

Do incidenta je došlo 26. lipnja ove godine kada je Zagrepčanin na ulici počeo vikati na stranog državljanina i obratio mu se riječima " “Fu*k you, Kinez, fu*k you Azijatu, j… ti mater". Kada je na ulici vidio državljanina Južne Koreje osjećao se prestrašeno te je zbog toga prekršio Zakon. Nakon incidenta protiv njega podnesena je prijava i uhićen je, a pola godine kasnije nepravomoćno proglašen je krivim, piše N1. 

Strani državljanin je kazao kako su ga dvojica Hrvata vrijeđala dok je on gledao u mobitel te kada je pogledao u njih, jedan od napadača rekao mu je :"Fu*k you China” i “J…. ti mater", a jedan je na njega i fizički nasrnuo. Nakon toga zamolio je kolegu da pozove policiju te zaključio da su sve prijetnje zvučale uvredljivo i diskriminatorno. 

Na kraju sud je došao do zaključka da je 54-godišnjak prekršio Zakon o suzbijanju diskriminacije, odnosno članak koji propisuje kaznu za onoga tko ponizi i uvrijedi drugu osobu zbog razlike u rasi, etničkoj pripadnosti, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovnom stanju, članstvu u sindikatu, društvenom položaju, bračnom ili obiteljskom statusu, dobi, zdravstvenom stanju, invaliditetu, genetskom naslijeđu, rodnom identitetu ili izražavanju i spolnoj orijentaciji.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Prva vožnja rabljenog tramvaja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije