Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prevencija koronavirusa

Zagrebačka zračna luka uvela mjere zaštite putnika i zaposlenika

Zračna luka Franjo Tuđman
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/5
25.02.2020.
u 11:24

- Više od 80 posto bolesnika ima blaži oblik. On je poput obične gripe, nema panike. Vrlo je vjerojatno da će virus doći u Hrvatsku, možda već i danas, najavljuje ministar Beroš

Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) provodi sve potrebne i usuglašene mjere zaštite putnika i zaposlenika zbog prevencije koronavirusa i u stalnom je kontaktu sa nadležnim službama i ustanovama koje prate situaciju i daju upute za postupanje, ističu iz MZLZ-a.

Kada je riječ o putnicima, na iz MZLZ-a kažu da su u zračnoj luci Franjo Tuđman za nadzor i koordinaciju svih aktivnosti i procedura u smislu prevencije koronavirusa nadležne službe granične sanitarne inspekcije, koje u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova (MUP) imaju potrebne informacije o dolaznim putnicima iz područja koja su pod posebnim nadzorom i imaju definirane protokole postupanja. 

Beroš:  Ako taj virus i preživi, on će se ponašati poput običnog virusa gripe

Istovremeno ministar zdravstva Vili Beroš najavljuje da je hrvatski zdravstveni sustav spreman za koronavirus, iako u Hrvatskoj zasad nema nijednog potvrđenog slučaja. Što bi se ipak moglo uskoro promijeniti: 

"Zasad nije nitko zaražen, ali očekujemo u skoro vrijeme da će neki nalazi biti završeni. Doista mislim da poduzimamo sve mjere. Netko mora otići do Rima i vidjeti što oni rade. Virusi su nepredvidive stanice. Više od 80 posto bolesnika ima blaži oblik. On je poput obične gripe, nema panike. Vrlo je vjerojatno da će virus doći u Hrvatsku, možda već i danas. Vi, mediji, smirite tenzije. Stanite na loptu. Ako taj virus i preživi, on će se ponašati poput običnog virusa gripe. Ne možemo govoriti o kataklizmi", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš prije sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite

Video: Ministarstvo zdravstva: Kako umanjiti rizik od zaraznih bolesti i koronavirusa?

"Granična sanitarna inspekcija na zagrebačkoj zračnoj luci ima 24-satno dežurstvo, kao i medicinski tim Doma zdravlja Zagrebačke županije. Sa zračnom lukom su dogovoreni standardni postupci za prihvat putnika u dolasku, transferu, tranzitu i odlasku po kategorijama, te lokacije njihovog pregleda i mogućeg zadržavanja/izolacije, prema odluci sanitarnih inspektora", kažu iz MZLZ-a.

Vezano pak za zaposlenike u zračnoj luci, naglašavaju da su zbog prevencije i njihove zaštite nabavljene zaštitne maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva, koje po potrebi koriste zaposlenici koji su u neposrednom kontaktu s putnicima.

"Služba zaštite na radu MZLZ-a u stalnom je kontaktu sa nadležnim zdravstvenim ustanovama u zračnoj luci, koje prate situaciju i daju upute za postupanje", poručuju iz MZLZ-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije