Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGLASAK

Zagreb bez popusta

10.04.2006.
u 18:44

"Italija zaslužuje više, zaslužuje više sreće i dostojanstva", s tom se porukom Romano Prodi (67) ponovno bacio u talijansku politiku, ujedinio lijevi centar i pobijedio na parlamentarnim izborima. Kao talijanski premijer, Romano Prodi će zasigurno raditi na proširenju EU i na jugoistok Europe jer bez toga dijela, kako je rekao, Europa nije cjelovita.

Zasigurno neće inzistirati na tome da jedna zemlja mora čekati drugu, nego će djelovati tako da u EU uđe ona zemlja koja je za to spremna. Glede talijanskih interesa na prostoru bivše Jugoslavije, dakako da će ih i Prodi braniti. Italija će, jasno je, inzistirati na tome da njezini građani ne budu diskriminirani na hrvatskom tržištu nekretnina u odnosu na njemačke ili austrijske građane.

Kad je pak riječ o plaćanju odštete talijanskim izbjeglicama za nekretnine napuštene na prostoru Hrvatske Italija će tražiti od Zagreba da se pridržava međunarodnih ugovora. Bit zahtjeva prema Hrvatskoj neće se mijenjati, ali će se možda mijenjati način pristupa neriješenim pitanjima.

Pa i u odnosa prema Talijanima Prodi je u predizbornoj kampanji govorio da će biti premijerom svih te da želi ujediniti Italiju koju je podijelio Berlusconi. Romano Prodi velik je pobornik ulaska Hrvatske u EU. Htio je da Hrvatska uđe u EU zajedno sa Slovenijom. Poznaje Hrvatsku, bio je u Istri, ljetovao je na Braču, ali dobro poznaje i hrvatsku političku dušu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije