Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandal

Zagorski “gerila-marketing”

hajdas
Mladen Mandić
10.03.2010.
u 18:20

“Gerila-marketing” poznat je pojam u poslovnoj ekonomiji, a ja sam ga iskoristio da privučem pozornost medija, kaže krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić.

U redakcije hrvatskih medija jučer je iz ureda zagorskog župana Siniše Hajdaša Dončića stigao pomalo neobičan poziv za izvanrednu konferenciju za novinare s jednom jedinom temom: krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić kupuje automobil vrijedan 400.000 kuna. Još je i slovima naznačeno kako je riječ o četiristo tisuća kuna.

Podsjetimo, prije osam dana u Narodnim novinama županija je objavila oglas da na operativni leasing nabavlja službeno vozilo s preciziranim karakteristikama kako mora biti crne boje, pogon na sva četiri kotača i snagu od najmanje 260 konjskih snaga.

Bajka na dlanu

No, svojom uvodnom rečenicom župan je šokirao novinare.

- “Pronašli leš bez glave, ruku i nogu”, “Neispravni kanaderi”, “40 posto Hrvatica ne koristi kontracepciju”. U ovo recesijsko vrijeme iskoristili smo medije kako bismo informacijom da županija nabavlja službeni automobil pridobili pozornost i predstavili svoj turistički projekt “Bajka na dlanu” koji u tišini pripremamo već godinu dana i s kojim želimo krenuti u agresivnu kampanju u nacionalne medije  - rekao je župan. Nakon toga ispričao se te nastavio o bajkovitom Zagorju.
- Bilo jednom čarobno Zagorje sa sedam zelenih gora, sedam bistrih rječica i sedam ljupkih gradova - poetski je govorio, no novinari su priču ipak skrenuli na “Bajku na četiri kotača”. Riječ je o tipičnom primjeru “gerila-marketinga” poznatom u poslovnoj ekonomiji, a ja sam marketinški stručnjak i predajem na fakultetu. Oglas u Narodnim novinama stajao nas je 1200 kuna, poništenje natječaja stajat će nas dodatnih tristotinjak i županija će za sitan novac dobiti pozornost koju bismo inače platili puno više - rekao je. Na raspisani natječaj stigla je jedna ponuda, no župan će se u ovoj godini ipak još uvijek voziti u svojoj staroj opel vectri. Jer, "vrijeme je recesije i krize".

Koalicijski partneri u ZDS- u i HNS-u nisu baš bili blagonakloni prema županovu potezu. Stanko Belina, predsjednik ZDS-a, rekao je kako oni nisu ni upoznati s nabavkom auta, niti su konzultirani te da odgovornost treba snositi župan i SDP, a hoće li im javnost povjerovati, prepušta njima.
- Smiješno mi je sve to skupa, ne znam ni sam što bih rekao. Ipak bismo se trebali malo ozbiljnije ponašati - rekao je Anđelko Topolovec, predsjednik zagorskog HNS-a.

Malo je ipak pretjerao

I oporba se obrušila na županov postupak.

- Župan je otkriven i očito je zbog toga odustao. Malo je ipak pretjerao s omalovažavanjem novinara. Ja to nikad ne bih napravio - rekao je prvi čovjek zagorskog HDZ-a Milivoj Škvorc. Predsjednica HSS-a Vlasta Hubicki rekla je pak kako je projekt "Bajka na dlanu" zapravo njezin projekt otprije nekoliko godina, kad je bila županica i kako je već tada bio prezentiran. Dodala je kako se javnost ne može prevariti, a županov postupak čini joj se kao iz bajke “Carevo novo ruho”. Na kraju, iako će malo tko povjerovati u županovu priču kako je sve unaprijed isplanirano, postavlja se i pitanje županove vjerodostojnosti. Jer kako će ubuduće nakon svega netko znati govori li istinu ili obmanjuje javnost?

Krešimir Macan iz PR agencije Manjgura: Bilo bi mu bolje da je platio savjet da tako nešto ne radi

- Županu Siniši Hajdašu Dončiću bilo bi pametnije da je umjesto objave natječaja za kupnju novog automobila u Narodnim novinama, nekome platio za dobar savjet da tako nešto ne radi i kako se u ovo vrijeme gospodarske krize i recesije ne treba razbacivati proračunskim novcem i nabavljati tako skup automobil. Svojim postupkom zagorski je župan podcijenio ciljanu publiku tj. novinare i javnost, a to mu se jednom kasnije vrlo lako može obiti o glavu. Prejeftino se pokušao izvući kad su ga mediji napali. Ne znam tko bi mogao povjerovati u cijelu ovu priču i u ono što je izveo na konferenciji za novinare - rekao nam je stručnjak za krizno komuniciranje iz PR agencije Manjgura Krešimir Macan.

Komentara 6

MM
mmmmm
20:20 10.03.2010.

G. Belina!?? Pazite, nježnije sa svojim partnerom. Što ako on ...\"bude odgovarao\" i njegov SDP? Što ako njega i njegove sustigne pravda, ako dođe do bune, odoste i Vi? A, onda, opet promjene na rukovodećim mjestima. Ne znam, puno je to bilo novca, a koalicija ne zna za odluku. Ma ne treba on vas sada. Ali kako se date vući za...

OB
-obrisani-
22:33 10.03.2010.

U 10 godina vladavine SDP-a , županija Krapinsko - zagorska izgleda kao poharana.Uništili su je do kraja.Svatko to može vidjeti.A kako i nebi kad su glavne osovine ljudi kao Končevski,koji ništa korisno u životu nisu napravili i još dan danas žive u tatekovim kućama.On je sada magistru \"Savjetnik za turizam\",pa ne čudi što je Zagorski turizam u p...m.On je i gospodarstvenik,direktor,mljekar,filozof i veliki osloboditelj Hrvatske, a da metka nije opalio.Gradonačelnik Hanžek mu mora podilaziti,jer on donosi prevagu u vlasti.Puno puta je Končevski izjavio da mu je za vrijeme titeka bilo bolje.Onda mu je tatek bil partijski močnik,a on ovako sposoban je skidal kravama štalu,dok je delal u poljoprivrednoj zadruzi u Začretju.Onda u ono vrijeme ga nisu prepoznali,kao i njegove potencijale.Druge,kao što je HNS-ovac Vincelj , koji je izgubio izbore u Krapini,a njegva drugarica mu je \"otela\" saborski mandat,jer joj treba onih 2 godine i jedan dan,su uhljebili u Zagorskom vodovodu,izmislivši radno mjesto...pomoćnika direktora,jer njemu bogcu je tam najteže.Željka Presečkoga , drugog HNS-ovca,koji je izgubio načelnićko mjesto u Petrovskom,magistar je zaposlio u Općoj bolnici u Zaboku,dok mu USKOK istražuje poslovanje u općini

MM
mmmmm
23:02 10.03.2010.

Ma ne tako o Končevskom. ipak je imao koristi od rada u PZ Začretje, dobio inspiraciju za Zadrugu. Vrijedan je svaki posao samo nek je pošteno. Sve će njih stići kletva izmučenog. Neke već stiže. ZAr ne znate?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije