Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BILI SU NA IZMAKU SNAGA

Zadarski policajac s prijateljem spasio dvojicu brodolomaca: ‘Ja junak? Ma...‘

Kanader gasi požar na otočiću između Pašmana i Dugog otoka
Slavko Midzor/PIXSELL
20.08.2021.
u 21:26

- Takve se stvari preko ljeta događaju, a na moru morate jedan drugome pomoći - kaže Josip

Josip Marun i Andrej Kovačević iz Zadra u četvrtak poslijepodne spasili su dvoje ljudi s potonule brodice u Pašmanskom kanalu. Bilo je nešto iza 14.30 sati kad su se njih dvoje gumenjakom iz Sukošana vraćali na Vrgadu.

- Moj prijatelj je brodski mehaničar i imao je jednu intervenciju na moru. Pošao sam s njim, a na povratku, nakon obavljenog posla, svratili smo u Sukošan na benzinsku postaju. Nakon što smo utočiti gorivo krenuli smo prema Vrgadi. Međutim, negdje 300-400 metara od obale, točnu u pravcu mosta u Ždrelcu, primijetili smo neke predmete kako plutaju, pajole i šlape. Bilo nam je čudno i ubrzo smo ispred nas ugledali olupinu kako pluta. Kad smo se približili vidjeli smo da nam s te olupine netko maše. Odmah smo shvatili o čemu se radi. Potopio im se kaić! – ispričao je za Zadarski.hr Josip, inače policajac u odjelu kriminalističke policije PU zadarske, koji se na Vrgadi odmarao s prijateljima.

Drveni kaić s kabinom potpuno je potonuo, a za njega se jedva držao jedan stariji čovjek koji je bio u stanju šoka i na izmaku snaga. Stotinjak metara od broda ugledali su drugog člana „posade” koji se skokom u more pokušao spasiti s tonuće brodice.

- Vjerojatno je skočio prije nego što je brod počeo tonuti. Oboje su bili stariji ljudi, oko sedamdeset godina, po govoru bih rekao da jedan bio iz Slovenije, a drugi iz Kukljice. Obojicu smo prebacili na naš gumenjak i odvezli do Sukošana – kaže Josip, dodajući da ne zna zašto su potonuli, ali pretpostavlja da je drvena brodica bila rasušena.

- Kad smo došli do broda, čovjek nas je pitao možemo li ga povući. S našim gumenjakom to nije bilo moguće, pa smo o svemu izvijestili kapetaniju – kaže Josip kojem je bilo čudno što im nitko prije nije priskočio u pomoć.

- To je bilo negdje između 14.30 i 15.30 sati, kada je u kanalu veliki promet plovila, ali prije nas nitko se nije zaustavio. Nakon što smo im mi prišli, stala su još dva broda. Mi smo brodolomce ukrcali i krenuli prema Sukošanu, a jedan momak je ostao kod potonulog broda kako bi spriječio da netko na njega ne naleti. Kasnije je i taj dio posla preuzela kapetanija koja je cijelo vrijeme održavala vezu s brodolomcima – govori Josip, koji se s prijateljem Andrejom tako našao u ulozi slučajnog junaka.

- Ma nije to bilo ništa posebno. Pomogli smo ljudima u nevolji. Takve se stvari preko ljeta događaju, a na moru morate jedan drugome pomoći – poručuje policajac Josip Maruna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije