Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ozbiljna situacija u EUROPI

Zabrinutost zbog novog soja koronavirusa. Markotić: Mutacije se vrlo brzo šire, i do 70 posto brže

U Hrvatskoj zabilježeno 1098 novih slučajeva koronavirus, preminulo je 38 osoba
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/6
08.01.2021.
u 11:59

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da su razgovarali o tome da se neke mjere popuste, ali kako su nastale nepredviđene situacije poput potresa, ali i novog soja, od toga za sada ništa. Dodao je da ih brine situacija u okruženju

Mjere koje su na snazi produljuju se do 31. siječnja. Ministar Davor Božinović kazao je da su se pritom vodili s nekoliko kriterija, a među njima je i zabrinutost epidemiologa zbog pojave novog soja koronavirusa.

"Iako je situacija nešto povoljnija, zaključili smo da nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su na snazi. Sve te mjere produljit će se do 31. siječnja", kazao je ministar Davor Božinović. "Ono što epidemiologe brine jest ova situacija u Europi. Zemlje koje imaju relativno oštrije mjere u ovom trenutku imaju rast koji je veoma brz, rapidno se širi", kazao je Božinović.

Video: Stožer: Mjere se produlju do 31. siječnja.

 

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da su razgovarali o tome da se neke mjere popuste, ali kako su nastale nepredviđene situacije poput potresa, ali i novog soja, od toga za sada ništa. Dodao je da ih brine situacija u okruženju.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' Alemka Markotić osvrnula se na nove mutacije virusa.

"Uza sve to što moramo brinuti o bolničkim kapacitetima, tu su i nove mutacije u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Africi koje se vrlo brzo šire, i do 70 posto brže. To je još jedan od razloga jer nitko ne zna kako će se to odvijati sa širenjem tih varijanti. Informacije su da se preporučuje sekvenciranje uzoraka. Za sada, prema informacijama, Malta je detektirala tri takve situacije, Finska 16, Švedska 17, Portugal 34, Belgija 4, Irska čak 147, Italija 33... Prate situaciju, no za sada se zna da ne uzrokuju težu kliničku sliku. No, ono što brine jest brzina širenja i to što će pogoditi one s komorbiditetom. To bi sigurno dovelo do većeg broja ljudi u bolnicama i onih umrlih, pa trebamo biti oprezni", kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' Alemka Markotić.

 

Komentara 48

Avatar messerschmidt
messerschmidt
12:09 08.01.2021.

Kad mutira, onda slabi i nestaje. Tko je to rekao? Ma nitko poseban, samo član francuske akademije, što on zna.

DU
Deleted user
13:02 08.01.2021.

Stara vijest cov 21.To se znalo ljetos da će biti .Ide sve po planu i programu.

DR
Drx
12:55 08.01.2021.

Netko to dobro financira. Ovaj cirkus.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije