Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMADANJE UKRAJINE

Nije dosta što im Rusi oduzimaju teritorij, sada stižu zabrinjavajuće izjave iz našeg susjedstva

2023 in photos: Living with war in Ukraine
Foto: Stringer/REUTERS
1/6
29.01.2024.
u 22:30

Mađarska krajnje desna stranka Naša domovina najavila je da u slučaju da Ukrajina izgubi rat polaže pravo na Zakarpatje

Ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba sastao se danas sa svojim mađarskim kolegom Peterom Szijjartom u Užgorodu na jugozapadu Ukrajine uoči prijelomnog izvanrednog summita EU, na kojem se odlučuje o prevladavanju mađarske blokade financijske pomoći Ukrajini u okviru dugoročnog proračuna Unije. Loši odnosi Kijeva i Budimpešte dodatno su pogoršani kada je mađarski premijer u prosincu stavio veto na 50 milijardi eura europske pomoći za Ukrajinu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predložio je svom mađarskom kolegi Viktoru Orbanu sastanak, a Kuleba i Szijjarto trebali su danas pripremiti uvjete za taj susret.

Odnosi Mađarske i Ukrajine i prije invazije bili su opterećeni sporom zbog položaja mađarske manjine u Ukrajini. Nakon invazije odnosi su dodatno pogoršani zbog Orbanove odluke da zadrži bliske odnose s Moskvom i mađarskom sabotažom europske politike potpore Ukrajini, što je kulminiralo Orbanovom blokadom financijske pomoći Ukrajini. Iz Mađarske ovih dana stižu i izjave koje otvoreno dovode u pitanje ukrajinski teritorijalni integritet. Mađarska krajnje desna stranka Naša domovina najavila je da u slučaju da Ukrajina izgubi rat polaže pravo na Zakarpatje, regiju na zapadu Ukrajine u kojoj živi oko 150.000 Mađara. Laszlo Toroczkai, čelnik te stranke, koja ima šest zastupnika u mađarskom parlamentu, poručio je ovih dana s konferencije na kojoj su ugostili desničare iz Njemačke i Nizozemske da se oni zauzimaju za trenutačni prekid vatre u Ukrajini i mirovno rješenje kroz pregovore, uz autonomiju za Mađare u zapadnoj Ukrajini.

- Ali ako ovaj rat završi tako što će Ukrajina izgubiti svoju državnost, jer i to je na vidiku, onda mi dopustite da signaliziram da polažemo pravo na Zakarpatje - rekao je Toroczkai uz pljesak okupljenih.

VEZANI ČLANCI:

Špekulacije o komadanju Ukrajine dobre su jedino za Rusiju. I prije su se pojavila nagađanja da je Orban tri tjedna uoči početka ruske invazije na Ukrajinu tijekom sastanka u Moskvi s Putinom razgovarao o pripojenju zapadnih dijelova Ukrajine, a nezavidna situacija u kojoj se Ukrajina nalazi probudila je teritorijalne apetite i rumunjskih desničara. Claudiu Tarziu, jedan od čelnika ultranacionalističke stranke Savez za uniju Rumunja (AUR), poručio je tako ovih dana da bi se njegova zemlja trebala "ponovno ujediniti" s Moldavijom i ukrajinskim pograničnim regijama Besarabijom, Sjevernom Bukovinom i Zakarpatjem. I Tarziu, slično kao i njegov mađarski kolega Toroczkai, mašta o obnovi "prirodnih granica" svoje zemlje.

U Ukrajini živi oko 150 tisuća Rumunja, većinom u Zakarpatju, Sjevernoj Bukovini i ukrajinskom dijelu Besarabije, a rumunjski i mađarski ekspanzionistički zahtjevi sudaraju se upravo u Zakarpatju. Kremaljska propaganda od početka invazije sustavno plasira tezu da se Poljska priprema za aneksiju Zapadne Ukrajine, pokušavajući unijeti razdor između Kijeva i Varšave.

VIDEO Trump: 'Mi smo na rubu trećeg svjetskog rata!'

Komentara 73

PS
psicocat
22:48 29.01.2024.

Ti isti bi i Mađarsku sa izlazom na more tako da ne treba se previše obazirati na njih

ID
Ivo_didin
23:01 29.01.2024.

Pola Mađarske je prazno, a ovi maloumnici bi još zemlje! Na kraju priče će dobiti dva kubika, kao i svi ostali!

Avatar El Indio
El Indio
23:19 29.01.2024.

A Rusi ako izgube rat? Hoce li Njemacka imat pravo vratit Königsberg? Pitanje za rusofile

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije