Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA FINSKE

Zlokobna poruka europskog političara: 'Rat u Ukrajini je blizu, NATO mora biti spreman'

život u Ukrajini tijekom rata
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
29.01.2024.
u 10:13

- Vrlo je važno da je NATO spreman i fokusiran na reakciju ako se pojavi bilo kakva prijetnja prema Finskoj ili Švedskoj. Javno mnijenje u Rusiji počet će se sve više okretati protiv rata, korak po korak, rekao je Haavisto.

Rat u Ukrajini blizu je zemalja na istočnim granicama NATO-a. Zbog naše povijesti, našeg velikog susjeda i duge granice, ljudi su svjesni svih vrsta sigurnosnih rizika, a bili su to i tijekom ovih mirnih godina – rekao je Newsweeku bivši finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto koji se u nedjelju natjecao na predsjedničkim izborima. Završio je drugoplasirani, s 25,8% glasova, dok je konzervativac Alexander Stubb imao 27,2%. Njih su dvojica ušli u drugi krug izbora koji će se održati 11. veljače.

Haavisto je zeleni političar koji se natječe kao nezavisni kandidat, a intervju američkom Newsweeku dao je prije izbora. Finska je posljednja zemlja koja je ušla u NATO savez, a osjeća se ugrožena zbog ruskog napada na Ukrajinu. S Rusijom dijeli dugu granicu.

- Vrlo je važno da je NATO spreman i fokusiran na reakciju ako se pojavi bilo kakva prijetnja prema Finskoj ili Švedskoj. Javno mnijenje u Rusiji počet će se sve više okretati protiv rata, korak po korak. No, trebat će vremena, i morat ćemo imati strpljenja – rekao je Haavisto. Smatra da je pitanje nacionalne sigurnosti dominiralo početkom izborne kampanje.

VEZANI ČLANCI 

- Posjetio sam Ivalo u regiji Lapland i jedan mi je čovjek rekao da je njegova kuća 50 kilometara udaljena od granice i pitao me treba li ju prodati. Rekao sam mu: "Vau, nemojte prodavati. Granicu ćemo zadržati gdje je i sad". No to prikazuje kakve brige more ljude – rekao je ovaj predsjednički kandidat. Ministar je bio u više navrata, prvi put još u 1990-ima, a šef diplomacije bio je od 2019. do sredine 2023. godine.

VIDEO Trump: 'Mi smo na rubu trećeg svjetskog rata'

Ključne riječi

Komentara 31

MI
Mirelica
10:22 29.01.2024.

Ne laje cucak zbog sela.....

Avatar Barbie*
Barbie*
10:40 29.01.2024.

Kod nas na Zapadu mediji izvještavaju o političarima koji vode diplomatske razgovore sa zaraćenim stranama da bi smirili situaciju...a vama na Balkanu su izgleda interesantniji ovi koji u panici histeriziraju o ratu. Dosta zapadnih političara rade za mir, ali to izgleda nije vijest kod vas.

HR
hrza
10:21 29.01.2024.

Kladim se u sve što imam da NATO neće mrdnut prstom sve dok nebude ugrožena Amerika. Pustit će Evropu niz vodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije