Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA PODRUČJU GUNJE

Zabilježen prvi slučaj afričke svinjske kuge kod divlje svinje

Posavski Podgajci: U selima uz Savu prvi puta u Hrvatskoj pojavila se afrička svinjska kuga
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
05.07.2023.
u 19:56

Ministarstvo poljoprivrede odredilo je i dodatnu žurnu pomoć uzgajivačima na zaraženom području, pri čemu je 568 gospodarstava već zaprimilo sredstva za dezinfekciju i opremu za izradu dezinfekcijskih barijera.

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u srijedu da je otklonjena sumnja na pojavu afričke svinjske kuge na dva gospodarstva, no zabilježen je prvi slučaj pojave te bolesti kod divlje svinje na području Gunje, tako da su do sada  u Hrvatskoj zabilježena 22 slučaja afričke svinjske kuge na gospodarstvima i jedan kod divlje svinje.

Svi slučajevi afričke svinjske kuge (ASK)  na gospodarstvima zabilježeni su u u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Kako dalje ističu iz tog ministarstva, pristupilo se i dodatnim mjerama sprječavanja ilegalnog prometa živih svinja i svinjskog mesa u cilju zaustavljanja daljnjeg širenja zaraze. Naime, postavljeni su punktovi s policijskim nadzorom na 8 točki na kojima je povećan rizik za pojavu potencijalnog ilegalnog prometa na području općina koje se nalaze u zoni zaštite. 

Ministarstvo poljoprivrede odredilo je i dodatnu žurnu pomoć uzgajivačima na zaraženom području, pri čemu je 568 gospodarstava već zaprimilo sredstva za dezinfekciju i opremu za izradu dezinfekcijskih barijera. Iz Ministarstva podjsećaju da je na snazi Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Hrvatskoj uz prateće Rješenje o određivanju zona ograničenja koje se odnosi na područje Vukovarsko-srijemske županije.

Ministarstvo poljoprivrede i Državni inspektorat čine sve kako bi se ASK lokalizirala i što prije iskorijenila sa zaraženog područja i kako bi se spriječilo njeno daljnje širenje, no veliku ulogu u širenju ima i ljudski faktor. "Naglašavamo kako se svi držatelji svinja trebaju strogo pridržavati svih propisanih mjera te svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i veterinarska inspekcija. Svako uginuće ili bolest u svinja žurno se mora prijaviti veterinaru te je najstrože zabranjeno zakapanje uginulih svinja ili odvoz lešina bez prethodne prijave veterinarima", priopćili su iz tog ministarstva.

VEZANI ČLANCI: 

VIDEO: Svinjska kuga - Uz odstrel divljih svinja pojačan i nadzor farmi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije