Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA
Povratak na članak

Za veća prava Srba nisu se ‘stekli uvjeti’

Ustavni sud odlučio je u srpnju da se prava Srba moraju unaprijediti, ali kako saznajemo Gradsko vijeće Vukovara to će danas odbiti

Komentari 63

PR
prajdali100
08:26 18.10.2019.

Poslije genocida i urbicida u gradu- heroju Vukovaru koji su učinili Marsovci došlo ja na red da se raspravlja o pravima vječito ugroženog naroda.Neviđeno !

VL
DU
Deleted user
08:21 18.10.2019.

Vukovar treba zauvijek ostati mjesto pijeteta prema žrtvama i stradanjima hrvatskog naroda, te junaštvu njihovih heroja. Nikada tu više ne može biti isto, niti sa ostatkom zemlje niti imati tok zaborava pa izjednačavati obilježja naroda kao što je jezik . . Samo hrvatski jezik i pismo i nikada više ćirilica.

VL
LO
lojtra2
08:15 18.10.2019.

Prava bez obaveza vode u rasulo i potenciraju budući sukob. Vjerujem da oni koji su nakon potpunog razaranja grada preživjeli silovanja i srpske koncentracijske logore tijekom velikosrpske agresije to najbolje znaju. Stoga podrška Penavi.

VL
DU
Deleted user
08:16 18.10.2019.

Koja to prava Srbi nemaju? Ovdje u Varaždinu imam puno prijatelja Srba, svi nešto rade i nitko ne govori da nema sva prava kao i ja. Svi zadovoljni, ni više ni manje od mene.

VL
Avatar tituš
tituš
08:47 18.10.2019.

Etničko čišćenje Hrvata od Kupe do Une – strašni zločini bili su svakodnevnica Nakon ovih zločina, u dolini rijeke Maje, u kojoj se nalazi pet sela, koja su većinski hrvatska (Dolnjaci, Joševica, Maja, Prijeka i Svračica) su iselili svi Hrvati,, čime su velikosrbi uspjeli u nakani da od Hrvata etnički očiste područje od Gline do Dvora na Uni. Osim Majskog bazena, uspjeh u etničkom čišćenju, kojim su uklonili sve Hrvate, postigli su u 27 sela koja se nalaze sjeverno od Gline (Bišćanovo, Donja Bućica, Gornja Bućica, Desni Degoj, Dvorišće, Ilovačak, Gračanica, Hađer, Donje Jame, Gornje Jame, Jukinac, Kihalac, Novo Selo Glinsko, Marinbrod, Prekopa, Selkovac Donji, Selkovac Gornji, Slatina Pokupska, Velika Solina, Mala Solina, Stankovac, Šatornja, Gornje Taborište, Donje Taborište, Donji Viduševac, Gornji Viduševac, Zaloj). U tim selima su Hrvati bili jedini stanovnici.

VL
DA
dam63
08:46 18.10.2019.

Srbi niti jednim svojim djelom ne pokazuju zelju za suzivotom, samo traze neka prava. Osobna na cirilici pa gdje to u svijetu ima. Nisu je u Vukovaru imali niti u bivsoj drzavi kao i dvojezicne ploce.

VL
DU
Deleted user
08:41 18.10.2019.

Podrška Penavi i Pavličeku!

VL
Avatar Django
Django
09:14 18.10.2019.

Zašto se pojačava pritisak na vlasti u Vukovaru od strane vladajuće koalicije, Srba i vrhovnog suda? Stvar je vrlo jednostavna, ta “prava” žele se izboriti prije slijedećeg popisa stanovništva, koji će pokazati pravo stanje u Vukovaru. Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, u članku 12. propisano je da se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje trećinu stanovnika jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave, kada je to predviđeno međunarodnim ugovorima, kada je to propisano statutom lokalne jedinice u skladu s odredbama posebnog zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj te, ovo je važno upamtiti i ovo je bit cijele priče - sukladno stečenim pravima. Slijedeći popis stanovništva je 2021-ve godine i on će pokazati pravo stanje stvari. Srba u Vukovaru ima manje od trećine i zato se žure progurati ćirilicu. Naime, u takvom slučaju uporaba ćirilice u Vukovaru postaje “stečeno pravo” koje onda više ne ovisi o broju stanovnika i nitko ga više ne može ukinuti bez obzira na popis stanovništva. Zato Penava mora izdržati da 2021-ve pod bilo koju cijenu.

VL
Avatar tituš
tituš
08:27 18.10.2019.

Bez trunke zadrške i bez imalo grižnje savjesti agresor milaković kaže kako je ova odluka nezakonita i neustavna i štetna i .. Što su on i Srbi učinili za Vukovar osim što su ga do temelja srušili i pobili tolike ljude ..Ne sviđa li mu se odluka, Dunav nije daleko, ako je "tamo daleko" ..

VL
Avatar Sandinista
Sandinista
08:39 18.10.2019.

Talijani i Nijemci su u 2. sv. ratu napravili masakre i pokolje neviđenih razmjera, pa su svejedno već 15-ak godina poslije toga počeli dolaziti k nama na ljetovanje. Ova situacija danas, sa srpskom manjinom, ćirilicom i ljudskim pravima malo predugo traje. Očito je nekim ljudima u interesu držati stalnu napetost i netrpeljivost.

VL
DO
domxerex
08:28 18.10.2019.

Koji glupi i zlonamjerni komentar. Po meni je zlonamjerno izvlačenje bilo koje skupine po bilo kojoj osnovi. Ako se ne varam u ustavu i zakonu smo svi jednaki. Zakon bi trebao vrijediti jednako za sve. Ako netko to ne primjenjuje onda izvolite kaznite tog svog krivosuca i državnog krivotužitelja. Dosadašnja praksa je dokazala da kada se nekoga posebno istakne u zakonu ti su naje.... kao žuti. U takvim slučajevima se po toj osnovi tada obično štiti nekoga povlaštenog a ne one koje bi trebalo.

VL
TR
Trnjanec
08:41 18.10.2019.

Prava ponekad treba i zaslužiti.

VL
KA
kapunjohan
09:19 18.10.2019.

Pa zar su moguća viša prava od ovih koja uživaju. Danas je njihova uloga u Saboru veća nego ikad prije . Oni od rata pa do danas sudjeluju u svim hrvatskim vladama i to kao ,politički gledano,,konstutivni narod,jer mogu svojim glasovima srušiti svaku odluku pa i vladu. Pupovac kaže, bili smo u početku slabo prihvaćeni ,pa zar to nije više nego normalno , ratovalo se četiri godine , Hrvati su pretrpjeli veće razaranje pa i ljudske žrtve nego u borbi sa okupatorima 41 i kako onda gledati sa povjerenjem njihov povratak - za to je ipak potrebno vrijeme. Što se tiče Ćirilice , ona je Srbima nevažna kao pismo ali važna, da zadrže znak koji će ih dijeliti. Treba isto reći , ćirilica je pismo koje iritira veliki dio Hrvata , ne kao pismo, nego kao simbol srbstva koji su oni isticali za vrijeme agresij., Gdje je došla srbska vojska nije bilo mjesta za ,,dvopismenost,, ,bacale su se latinične table i postavljale u ćirilici. Zato i je otpor do tog pisma i da je dobre volje po suživotu sa njihove strane oni bi to razumijeli i nebi još forsirali to pitanje. Za bolji suživot su potrebna dva tolerantna sugovornika a kad je jedan ultimativan onda je rezultat neizbježna napetost bilo latentna ili javna.

VL
TI
tico123
08:45 18.10.2019.

Neka imaju prava kao i hrvati u Srbiji

VL
JD
john.drum.501
09:03 18.10.2019.

Prva Srba su da plate ratnu odštetu. Jedini službeni u RH može biti samo hrvatski budući da su samo hrvati konstutivni narod. Niti bilo kakav zahtjev, niti bilo kakav dopis ne može se pisati drugim pismom, što se odnosi i na hrvatske institucije. Čemu onda čirilica? Kao drugo, prava se pod hitno moraju smanjiti sukldno pravima ostalih manjina. Ne može u RH biti službena nastava osim na hrvatskom jeziku. Za nekakav srpski kao i za sve ostale, postoji dodatna nastava.

VL
BO
boris
08:51 18.10.2019.

treba vlada u HR jasno izreći da je invaziju i pokolj učinila JNA i UDBA i činiti nešto da se dokažu zločini i zločinci.

VL
DO
Domumom
09:36 18.10.2019.

Ustavnim zakonom propisano je da nacionalna manjina ima pravo na uporabu svog pisma i jezika ako imaju najmanje trećinu stanovnika. Trebala bi lokalna uprava tražiti stvarni popis stanovništva bez osoba koje żive u srbiji. Nema ih niti četvrtina i nemaju pravo po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina čl. 12.Ustavni sud treba da ima ovo u vidu kod nove ispravne odluke. Podrška gradonačelniku Penavi.

VL
SZ
slaven.zadravec
08:14 18.10.2019.

To u Hrvatskoj vrijedi od devedesetih - za ljudska prava se nisu stekli uvjeti.

VL
Avatar navijač
navijač
09:20 18.10.2019.

Manjine u Hrvatskoj moraju imati ista prava kao i većinski narod , znači treba ih smanjiti,

VL
DO
domxerex
13:27 18.10.2019.

Što mislite koliko je još njih koji su prijavljeni da žive u RH a poslije posla idu obitelji u srbiju a rade u policiji, carini, sudu i drugim državnim institucijama gdje pod tim uvjetima ne bi smjeli raditi. O njima se šuti. Zamislite tek koliko imamo umirovljenika u srbiji čije mirovine isplaćuje država a umirovljenici pokojni. Ima i onih koji su poginuli još u domovinskom ratu (na drugoj strani - naravno) i njihove obitelji i dalje primaju mirovine jer RH kao ne zna da su mrtvi.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.