Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upisi u srednje škole

Za upis u zagrebačku 15. gimnaziju piše se i test

učenici srednja škola
Foto: Boris Ščitar
1/3
14.06.2016.
u 22:14

Prijave za obrazovne programe počinju 27. lipnja i traju do 6. srpnja. Konačne liste objavljuju se 11. srpnja

Četvrta generacija osmaša ove godine u srednje škole upisuje se elektronički, a kao i sve prethodne generacije i oni strepe hoće li se uspjeti upisati u školu u koju žele. Najvažnije za upis bit će kao i uvijek ocjene i na osnovi njih mogu imati maksimalno 80 bodova.

Dodatne bodove mogu steći ako su na državnom ili međunarodnim natjecanjima osvojili jedno od prva tri mjesta ekipno, a takav rezultat pojedinačno donosi im izravan upis u željenu školu. Prijave u sustav upisa u srednje škole već su počele, a 27. lipnja počet će prijave obrazovnih programa. Samo dan kasnije završit će rok prijava obrazovnih programa koji zahtijevaju dodatne provjere vještina i sposobnosti. Zaključavanje odabira obrazovnih programa i početak ispisa prijavnica zakazani su za 6. srpnja.

Provjeravajte web škola

I konačno, neizvjesnost će za većinu završiti 11. srpnja kada će se objaviti konačne liste primljenih u određene obrazovne programe. Od tada pa do 15. lipnja učenici trebaju dostaviti sve dokumente u školu uključujući i upisnice. Precizno vrijeme dostave tih dokumenata određuju same škole i objavljuju ih na svojim mrežnim stranicama. Oni koji se ne uspiju upisati u prvom ljetnom roku, drugu šansu imat će početkom rujna u jesenskom upisnom roku. I ove se godine najveći pritisak očekuje na gimnazije, pogotovo one najbolje u koje se prijavljuju superodlikaši. Zbog toga je zagrebačka 15. gimnazija uvela prijemni ispit. – Prošle godine imali smo višak od 69 učenika koji su imali 80 i više bodova. Upisali smo jedan razred više nego što je bilo planirano, a ostale rasporedili po svim drugim razredima. Tad smo zaključili da više ne možemo tako. Odlučili smo se za uvođenje testa provjere posebnih znanja. Ove godine svi prijavljeni učenici pisat će ga 30. lipnja – objašnjava nam ravnateljica 15. gimnazije Ljiljana Crnković. Test provjere posebnih znanja nosi maksimalno pet bodova koji će se dodavati na bodove koje učenik ostvari na temelju ocjena i eventualno natjecanja. – Riječ je o finijoj selekciji i pružanju šanse i onima kojima se potkrala jedna četvorka da taj manjak nadoknade – ističe Crnković.

Internet olakšao postupak

Ravnatelj 5. gimnazije Petar Mladinić skeptičan je prema takvom rješenju. – On nije selekcijski, mi na to nismo išli – kaže. I u zagrebačkoj 2. gimnaziji za upis su najvažnije ocjene.

– Zadnji upisani prošle godine imao je 79 bodova, pretpostavljam da će tako biti i ove godine. Upisi internetom olakšali su cijeli postupak – napominje ravnatelj 2. gimnazije Drago Bagić. Inače, ove godine u srednjim školama planirano je mjesta za nešto više od 50 tisuća učenika. U tzv. državnim školama mjesta ima za 48.128, a u ostalima još oko dvije i pol tisuće.

>>Svaka srednja škola sama odlučuje 
hoće li uvesti bodovni prag

Komentara 3

DU
Deleted user
22:48 14.06.2016.

treba uvesti prijemni....50% ocjene 50% natjecanje priznati samo ako je iz kljucnog predmeta za upis...olaksati upis djeci sa zdravstvenim problemima i to je manje vise to....ovako je sve navlacenje jer roditelji rade probleme u osnovnim skolama....ako je djete pametno pokazatiti ce na ispitu ako je navuklo ocjene pokazati ce na ispitu:)

TH
than
00:36 15.06.2016.

I treba pa neka se pokazu.... Maksimalno za gimnazije je 80 bodova (ako sve prodjes sa 5.0), a visak od 69 njih ?!?!?! Pa odakle nam toliko genija ?!?!? Ocito se ocjene dijele kako kome spadne. Sa time da je ovih 5 dodatnih bodova smijesno, jer se poktrala jedna cetvorka mozda iz tjelesnog. Napravite pravi test pa provjerite, ako vec zelite, jer ovo nema veze sa znanjem, vec muljazom.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
08:24 15.06.2016.

Internet je dodatno zakomplicirao upise ali o tome svi šute...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije