Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Medicinske sestre

Za upis u medicinsku nužna potvrda medicine rada

Medicinske sestre brinu o pacijentima tijekom epidemije Covid-19
Foto: Sebadelha Julie/ABACA
1/4
22.08.2022.
u 18:00

Sukladno navedenom, Agencija je prema školama koje izvode strukovni kurikul za medicinsku sestru/ tehničara opće njege uputila preporuke za rad s učenicima s teškoćama u razvoju kao primjer i uputu koju nastavnici mogu koristiti, odnosno temeljem koje mogu izrađivati individualizirane kurikule. Pri izradi preporuka vodilo se računa o minimalnim standardima obrazovanja te stjecanju kompetencija potrebnih za pristup tržištu rada uz pridržavanje zahtjeva struke - kažu u Agenciji.

Agencija za strukovno obrazovanje od listopada ignorira dopise Komore medicinskih sestara, koja ukazuje na neprihvatljivost njihovih uputa o prilagodbi nastavnog plana i programa za izobrazbu medicinskih sestara i tehničara za učenike s posebnim potrebama. Nama su pak odgovorili da ti učenici ostvaruju pravo na inkluzivno i kvalitetno obrazovanje te da je cilj osigurati da svaki učenik ima okruženje s ravnopravnim uvjetima za učenje kako bi se smanjile prepreke i prevladale individualne razlike.

Razumna prilagodba, kažu, prema Konvenciji UN-a o pravima osoba s invaliditetom, koju je RH ratificirala 2007., znači potrebnu i odgovarajuću prilagodbu i podešavanja, koji ne predstavljaju neproporcionalno ili neprimjereno opterećenje, kako bi se osobama s invaliditetom i učenicima s teškoćama u razvoju osiguralo ravnopravno uživanje ili korištenje svih ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Također navode da su pri upisu u obrazovni program medicinska sestra/tehničar opće njege učenici dužni uz upisnicu dostaviti liječničku svjedodžbu medicine rada o nepostojanju kontraindikacija za navedeno zanimanje.

- Sukladno navedenom, Agencija je prema školama koje izvode strukovni kurikul za medicinsku sestru/ tehničara opće njege uputila preporuke za rad s učenicima s teškoćama u razvoju kao primjer i uputu koju nastavnici mogu koristiti, odnosno temeljem koje mogu izrađivati individualizirane kurikule. Pri izradi preporuka vodilo se računa o minimalnim standardima obrazovanja te stjecanju kompetencija potrebnih za pristup tržištu rada uz pridržavanje zahtjeva struke - kažu u Agenciji.

U Komori, podsjećamo, smatraju apsurdnim da medicinska sestra radi pod nadzorom druge medicinske sestre i ističu da se skrb za pacijente ne može obavljati smanjenim opsegom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?