Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Utrošili tonu čelika

Za svaku pohvalu: Brodski učenici izgradili četiri metra visoku repliku vukovarskog vodotornja

Slavonski Brod: Otkrivanje replike Vukovarskog vodotornja koju su izgradili učenici Industrijsko-obrtničke škole
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/5
17.11.2022.
u 15:49

Toranj je visok gotovo četiri metra, a za izgradnju su utrošili tonu čelika. Radovi su trajali šest tjedana, a svi u školi vrlo su ponosni

Vukovarski vodotoranj, simbol otpora i herojske borbe grada heroja, sada se može vidjeti i u Slavonskom Brodu. Naime, učenici brodske Industrijsko-obrtničke škole, članovi učeničke zadruge "ZUIŠ", izradili su i postavili repliku vodotornja u dvorište svoje škole. Danas, dan prije 31. obljetnice vukovarske tragedije, građevina nazvana "Junak našeg doba" svečano je otkrivena.

Toranj je visok gotovo četiri metra, a za izgradnju su utrošili tonu čelika. Radovi su trajali šest tjedana. Svi u školi vrlo su ponosni.

- Na ideju smo došli zajedničkim razmišljanjem. Mi obično radimo manje uporabne predmete koje izlažemo na sajmovima i zadrugarskim smotrama, a sada smo željeli učiniti nešto veliko, u čemu će svi moći uživati. Tako smo došli na ideju o vodotornju - rekla je Ines Delhusa, voditeljica učeničke zadruge.

Brodski srednjoškolci na internetu su vidjeli da su ideju sličnu njihovoj već realizirali njihovi vršnjaci iz Splita, ali njihova je replika bila drveta, dok je brodski vodotoranj izgrađen od metala, točnije od čelika. Projekt Industrijsko-obrtničke škole prošao je na natječaju HEP-a i dobio donaciju kojom su financirali izradu tornja. Složne ruke učenika odradile su velik posao, toranj doista djeluje impresivno.

- Cilj projekta bio je da osim klasičnih znanja i vještina kod naših učenika razvijamo i odnos prema vrijednostima Domovinskog rata, da oni znaju da su naši ljudi tamo ginuli i borili se za Hrvatsku - rekao je ravnatelj škole Luka Mladinović.

Dio svog znanja u izradu vodotornja vrijedno su utkali učenici svih zanimanja, od bravara i zavarivača do autolimara električara. Ovi potonji na repliku su postavili osvjetljenje, tako da će biti vidljiva i noću.

Komentara 2

JA
Jania
21:44 17.11.2022.

Naklon do poda! Lijepo je znati da na ovakvoj mladosti svijet ostaje

KE
kemtonator
16:46 17.11.2022.

Brođani su najjači!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije