Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
živim život bez nasilja

Za nasilje nema opravdanja, svi mu se moramo suprotstaviti

Nenasilje Rijeka
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/5
12.12.2013.
u 17:15

U kampanji MUP-a i UNDP-a u Rijeci interaktivna radionica o nenasilju i toleranciji, s predstavom za učenike osnovnih i srednjih škola, u režiji Zijaha Sokolovića

U sklopu kampanje Živim život bez nasilja koju od 2010. godine provode MUP Republike Hrvatske i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), u četvrtak je u Rijeci održana interaktivna radionica o nenasilju i toleranciji  i zanimljiva tematska predstava.

Cilj kampanje, namijenjene učenicima osnovnih i srednjih škola, nastavnicima, roditeljima te cjelokupnoj zajednici je senzibiliziranja javnosti, posebice mladih na to da nasilje nije prihvatljivo ponašanje te da se nasilju svi zajedno trebaju suprotstaviti. Na radionici u Osnovnoj školi Nikola Tesla učenici  osmih razreda osvježili su svoja znanja o tome koji oblici nasilja postoje te su upućeni gdje  mogu zatražiti pomoć i zaštitu u slučaju da su sami žrtve nasilja ili je žrtva nasilja netko koga poznaju.

Također, upoznati su i s postupkom policije nakon prijave nasilničkog ponašanja. Nitko ne zaslužuje biti zlostavljan, čulo se danas više puta na radionici pri čemu je učenicima posebno istaknuta važnost komunikacije u odnosima i prihvaćanja  kulture tolerancije, nenasilja i nediskriminacije.

Kazališnu predstavu "Nasilje, za nasilje nema opravdanja" u režiji Zijaha Sokolovića gledalo je petstotinjak učenika riječkih škola sa svojim učiteljima, a u dupkom punoj dvorani bili su i gradski čelnici, predstavnici pravosuđa i drugih institucija i udruga koje se kroz svoj rad susreću s problemom nasilja.

Kroz predstavu, koja je inače dio THE/ARTO projekta edukacije djece kroz umjetnost, gledatelji su upoznati s raznim sredinama  u kojima se nasilje događa, njegovim oblicima , uzrocima i posljedicama i,  što je najvažnije, upućeni su kako reagirati na nasilje i ne postati žrtvom.

Sudjelujući u današnjoj kampanji u Rijeci Sanda Veber, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije, poručila je da prevencija ima smisla samo ako svi zajedno djelujemo dok je Senka Šubat, načelnica  PU primorsko goranske naglasila važnost poticanja izgradnje kulture nenasilja na svim razinama življenja i rada. Pozvala je sve koji su bili izloženi bilo kojem obliku nasilja, a to do sada nisu prijavili da se s punim povjerenjem obrate policiji ponavljajući da za nasilje nema opravdanja. I gradonačelnik Vojko Obersnel i predsjednik Skupštine Primorsko goranske županije Erik Fabijanić naglasili su važnost prevencije  napominjući da se nasilje događa oko nas, u susjedstvu, školi, obitelji i da je zajednička zadaća stvaranje sustava društva u kojem će nasilje biti prepoznato kao neprihvatljivo ponašanje.

Komentara 1

DO
domoljubxy
12:01 13.12.2013.

Slažem se bez nasilja ali zašto onda vlada radi nasilje kod branitelja,radnika,prosvjetnih radnika,ljećnika,crkve nema toga u državi skime se nije posvadila osim sa pederima i Udbašima koji su je i postavili na vlast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije