Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muke podstanara

'Za minijaturne stanove traže po 3000 kn, a za malo bolje uređene i do 6000!'

Pula
Foto: Dusko Marušić/PIXSELL
1/2
13.05.2019.
u 23:26

Dok je nekada 300 eura mjesečno za podstanarski stan bio plafon, danas je to cijena obične garsonijere...

Dugoročni najam stanova sve je veći problem u gradovima na našoj obali, a posebno je teško pronaći one po povoljnim cijenama. Jer cijene uoči turističke sezone – lete u nebo.

Svježi primjer stiže iz Pule. Dok je nekada 300 eura mjesečno za podstanarski stan bio plafon, danas je to cijena obične garsonijere. Za dvosoban stan od šezdesetak kvadrata traži se više od 500 eura, a cijene idu do apsurda pa se tako stanovi oglašavaju i za više od 5000 kuna mjesečne najamnine. I iznajme se, piše Glas Istre.

– U Umagu živim s roditeljima, gdje sam donedavno radio u hitnoj medicinskoj službi kao prvostupnik sestrinstva. No odlučio sam novi život potražiti u Puli, gdje sam vrlo brzo dobio posao u Općoj bolnici. Ali nakon dva mjeseca potrage, stan još nisam našao, priča svoja iskustva za Glas Istre 28-godišnji Dejan Marić.

Video – Stanar ili podstanar? Evo što kažu stručnjaci Zrinka Živković Matijević i Boro Vujović

 

Dodaje kako su stanovi koji se trenutačno izdaju većinom u sklopu tuđeg životnog prostora – veliki stanovi pregrađeni u manje, potkrovlja, obiteljske kuće, a u ponudi su često i sobe sa zajedničkim prostorijama poput toaleta ili kuhinje. U njima nerijetko nedostaju ključni elementi za život dostojan čovjeka poput tople vode, ispravnog sanitarnog čvora, grijanja. Puno je ponuda za najam velikog stana za više radnika, ali samo do početka ljeta kada stanodavac namjerava iznajmljivati turistima.

– Nekome tko se planira trajno nastaniti i raditi u Puli ovakva opcija nikako ne odgovara. Stanovi koje sam pogledao, malo je reći, nalik su na scenografiju horor filmova. Zapanjujuće je da stanodavci za zastarjele, neuređene, derutne garsonijere ili pak minijaturne stanove do 35 kvadrata traže po 3000 kuna mjesečno, u što režije nisu uključene. Bilo što malo očuvanije, humanije ili modernije uređeno nudi se za 4 do 6 tisuća kuna, što moja plaća ne može podnijeti – zaključuje Dejan.

Ključne riječi

Komentara 16

IS
istinaizlike
00:53 14.05.2019.

Uspjeli smo napraviti državu Hrvatsku u kojoj Hrvati više ne mogu živjeti. Bravo za nas.

ZH
zhecko
06:48 14.05.2019.

To je mračna tajna prosperiteta Istre !

JA
Jahutockakom
06:55 14.05.2019.

Nemoguce, pa istarski mocnici se stalno hvale kako su od Istre napravili "najrazvijeniju regiju"!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije