Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
put do novca EU

Za kupnju stoke, sjemena, zemlje, seljacima do 15.000 €

Josip Vrbanek
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
28.05.2015.
u 23:15

Već za prvu raspisanu mjeru 4. bilo je četiri puta više kandidata i projekata nego novca na raspolaganju – 640 milijuna kuna

Proces smo uspješno završili, čime započinje novo, nadamo se uspješno razdoblje u iskorištavanju sredstava EU, poručio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nakon što je Europska komisija konačno odobrila hrvatski Program ruralnog razvoja 2014. – 2020.

Domaćem se agraru kroz 16 potvrđenih mjera i niz podmjera nudi oko 2,4 milijarde eura proračunskog novca EU, oko 332 milijuna eura godišnje. No već su i završeni natječaji za 640 milijuna kuna za nekoliko podmjera mjere 4. za potpore do 5 milijuna eura za ulaganja u fizičku imovinu, na koje je prijavljeno projekata vrijednih gotovo 4 milijarde kuna, pokazali da hrvatski poljoprivrednici shvaćaju kako bez ulaganja u svoja imanja, konkurentnost i znanje neće daleko u EU.

Mladi jedva čekaju

Ovih su dana raspisani natječaji za pripremnu pomoć lokalnim akcijskim grupama te razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava. Ova druga mjera nije toliko izdašna kao 4. i podrazumijeva "tek" oko 114 milijuna kuna, od kojih se po gospodarstvu može povući najviše 114 tisuća kuna ili 15.000 eura. No svako ulaganje u sklopu te mjere 6.3. podrazumijeva povrat do 100% prihvatljivih troškova za kupnju domaćih životinja, biljaka, sjemena, sadnog materijala, kupnju i građenje poljoprivrednih objekata, mehanizacije, strojeva, stjecanje znanja...

– Jedino je problem što se na njega mogu javiti samo poljoprivrednici koji, kad je riječ, primjerice, o ratarskim kulturama, moraju imati najmanje dva hektara zemlje – kaže čelnik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić.

Iskazano u brojkama, njihova ekonomska veličina mora biti između 2000 i 7999 eura, što znači da se više od 50% poljoprivrednika koji imaju manje od dva hektara, ne mogu javiti na natječaj. U HPK tako ovih dana provjeravaju i je li resorno ministarstvo pogriješilo u računici. Pravilnik EU, na koji se poziva Brlošić, kao donju granicu stavlja 100 eura. No, kako god bilo, poklonjeni novac iz EU dobro bi došao svakom hrvatskom poljoprivredniku, naročito mladima, kaže Jan Marinac, čelnik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika.

Mladi poljoprivrednici jedva čekaju jesenski natječaj za mjeru namijenjenu upravo njima (6.1.). No kako ona podrazumijeva već "stasale" mlade poljoprivrednike od 18 do 40 godina ekonomske veličine od 8000 do 49.999 eura, te da su OPG otvorili unutar pet godina, onaj tko sad ima 24, a počeo je posao s 18, uopće se neće moći javiti za tu mjeru, objašnjava Marinac.

Srećom, mladi će moći profitirati i od novog natječaja za mjeru 4., gdje mogu ostvariti do 90% povrata novca, gdje se 10% traženih potpora tolerira i za kupnju zemljišta te 10% za angažman konzultanata. On će se, tvrdi, natjecati na oba natječaja. Jedan bi iskoristio za kupnju zemljišta, a drugi za podizanje 1 ha plastenika za povrtlarsku proizvodnju te nabavu mehanizacije.

Ne znaju s 'papirima'

I mladi agronom Josip Vrbanek iz žumberačkog mjesta Vivodine smatra da će jesenska mjera na osnovi koje se mladima nudi do 50.000 eura biti izdašnija i prihvatljivija da bi se od nekomercijalnog postalo komercijalni poljoprivrednik. Sadašnjom mjerom može se dobiti novac koji nije dovoljan za ozbiljniji iskorak, no uvjeren je kako će mnogima i on biti nedostižan jer, iako se ne traži puno papirologije – tek idejni plan i ekonomska računica – brojni poljoprivrednici ne znaju kako to sami ispuniti. Navodno bi im u tome trebala pomagati savjetodavna služba, objašnjava Josip, koji će sam pisati projekte za sebe i prijatelje, a novac EU iskoristit će za podizanje dugotrajnih nasada, vinove loze i oraha, te kupnju zemlje.

>>Stigli zahtjevi za 2,7 milijardi kuna potpora iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020.

>>EK: Odobrit ćemo Jakovinin program, počnite dijeliti novac seljacima

Komentara 1

DJ
djure1
23:54 28.05.2015.

Pitagorin poučak: 24 riječi Molitva Oče naš: 66 riječi Arhimedov poučak: 67 riječi 10 zapovijedi: 179 riječi Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi sveči sve sam vam rekao..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije