Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
incident u jadovnom

Za Josipovićeva posjeta Lici priveli djevojku sa šajkačom

'20.06.2010. Bleiburg, Austrija - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic odao je pocast i zapalio svijecu nevinim zrtvama na Bleiburskom polju. photo: Petar Glebov/PIXSELL'
'Petar Glebov/PIXSELL'
26.06.2010.
u 19:31

Aleksandra M. iz Beograda uhićena je zbog incidenta na komemoraciji žrtvama ustaških zločina u Jadovnom, kaže da će kaznu platiti Pupovac

Aleksandra M. iz Beograda kažnjena je na Prekršajnom sudu u Gračacu sa 300 kuna zbog nošenja neprimjerena obilježja. Ta je dvadesetogodišnjakinja došla na komemoraciju žrtvama ustaških zločina kod Šaranove jame u Jadovnom s crnom srpskom kapom na kojoj je bio službeni grb Republike Srbije.

Iako nezaposlena, kaznu je odmah platila i poručila da će "to platiti Pupovac", aludirajući valjda na to što je Srpsko narodno vijeće bilo među organizatorima te komemoracije nedaleko od Gospića, na mjestu gdje je u samo četiri mjeseca postojanja ustaškog logora ubijeno između 30 i 40 tisuća Srba, Židova, Roma i Hrvata.

Je li uistinu točno da će platiti njezinu kaznu, od Milorada Pupovca nismo doznali jer ga nismo uspjeli dobiti.

Šokirala i svećenika

Prije samog početka skupa, na koji je došao i predsjednik Ivo Josipović, djevojku su zbog njezinih obilježja mnogi zamijetili pa je pravoslavni svećenik od nje zatražio da skine kapu. Poslušala ga je i zatakla šajkaču za pojas, a djevojku je zatim odvela policija.

Glasnogovornica PU ličko-senjske Kristina Maoduš kaže da je to bio jedini incident na komemoraciji, na koju su u dvanaest autobusa došli ljudi iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Austrije.

>>Josipović u Jadovnom: Obnovit ćemo sve naše spomenike

O tom izgredu u Lici u Uredu predsjednika nisu znali ništa pa događaj, o kojem ih je obavijestio Večernjak, nisu željeli komentirati.

Djed joj bio četnik

Na sudu je Aleksandra M. ispričala da joj nije bila namjera nikoga uvrijediti i uznemiriti. Kazala je kako je mislila da se počast odaje samo poginulim Srbima pa je zato i došla na skup, a da joj nije bilo ni na kraj pameti da će se tu naći i pripadnici drugih naroda. Rekla je još da je njezin djed bio četnik i da su joj zbog toga u bivšem režimu proganjali oca pa zbog te obiteljske anamneze ona ima velik nacionalni naboj.

Sutkinja joj je odredila kaznu od 300 kuna jer se, obrazložila je, na današnjem skupu nije smio isticati ni jedan narod, a Aleksandra je isticala srpstvo. Da je nekom drugom prigodom šetala Hrvatskom sa srpskom tradicionalnom kapom i službenim grbom zemlje iz koje dolazi na glavi vjerojatno bi bila oslobođena.

Ovako, prijavljena je i kažnjena zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, za što je predviđena novčana kazna još uvijek istaknuta u danas nepostojećim njemačkim markama. Ona iznosi od 50 do 200 DEM, a u praksi se više od 700 kuna i ne naplaćuje.

Na komemoraciji je bilo i izaslanstvo srbijanskog predsjednika Borisa Tadića. U njemu je bila i njegoova majka Nevenka.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije