Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biden traži izlaznu strategiju

'Za Izrael i Hamas potreban je novi Dayton'

storyeditor/2023-12-15/2023-12-14T232949Z_738571715_RC25X4ABHN1O_RTRMADP_3_ISRAEL-PALESTINIANS.JPG
Foto: REUTERS
16.12.2023.
u 16:22

Primarni cilj Daytonskog sporazuma bio je zaustaviti rat u BiH, a zapravo je opisan kao privremena mjera

Unatoč velikim pritiscima od strane SAD-a i EU-a na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da zaustavi krvoproliće u Pojasu Gaze i da se ubrza kraj intenzivnog bombardiranja i prijeđe na "drugu fazu" rata s Hamasom, Izrael je odlučan nastaviti sa svojom vojnom operacijom u Gazi bez postavljanja roka za njezin završetak. Izraelski radio citirao je šefa obavještajnog odjela izraelske vojske Aharona Haliwa, koji predviđa da će se rat protiv Hamasa nastaviti "najmanje nekoliko mjeseci", što je potvrdio i ministar obrane Yoav Gallant.

35. pokušaj

SAD je s izraelskim vodstvom razgovarao o mogućem prijelazu na vojne operacije "manjeg intenziteta" u Gazi, priopćila je Bijela kuća. Američki predsjednik Joe Biden rekao je da želi da se Izrael fokusira na to kako spasiti živote civila u Gazi.

- Želim da budu fokusirani na to kako spasiti živote civila, ne da zaustave napade protiv Hamasa, nego da budu pažljiviji - rekao je Biden čija se administracija pokušava izvući iz kolotečine u koju je upala. Sve više govore da bi model Daytonskog sporazuma koji je okončao rat u BiH bio idealan i za rješavanje rata između Hamasa i Izraela. Američki književnik i politički analitičar te viši suradnik na Institutu za istraživanje vanjske politike u Philadelphiji, dr. Leon Hadar, smatra da Izraelci i Palestinci nisu spremni na pomirenje.

- Najbolje čemu se možemo nadati je neki oblik dugog primirja, okončanje rata. Iz te perspektive, postoji potencijalni model koji bi mogao pomoći SAD-u i ostatku međunarodne zajednice okončati rat u Gazi, i tako otvoriti put primirju između Izraelaca i Palestinaca; To je model Daytonskog sporazuma ili Općeg sporazuma za mir u BiH. Daytonski sporazum okončao je troipolgodišnji rat u Bosni i rezultirao jedinstvenom suverenom državom, Bosnom i Hercegovinom, koja uključuje Republiku Srpsku sa srpskom većinom, i Federaciju Bosne i Hercegovine, koja uključuje Hrvate i Bošnjake - kazao je Hadar ističući da je primarni cilj Daytonskog sporazuma bio zaustaviti rat, a zapravo je opisan kao privremena mjera dok se ne izradi dugoročni mirovni plan, što se nikada nije dogodilo.

POVEZANI ČLANCI:

- Sporazum je bio trideset peti pokušaj postizanja primirja između dviju zaraćenih strana, nakon 34 neuspjela pokušaja. Zapravo, Daytonski sporazum zaustavio je rat i od tada nije došlo do novog nasilja, unatoč nekim temeljnim razlikama između dviju strana, zbog kojih je sukob ostao neriješen. Međunarodna vojna nazočnost, koju predstavljaju Multinacionalne stabilizacijske snage u BiH (EUFOR) pod vodstvom EU, odgovorna je za praćenje poštivanja uvjeta Daytonskog sporazuma - kazao je dr. Leon Hadar.

Erdoğan u akciji

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan rekao je američkom predsjedniku Joeu Bidenu u telefonskom razgovoru da SAD imaju povijesnu odgovornost za postizanje trajnog prekida vatre u Gazi što je prije moguće.

Erdoğan je rekao da bi povlačenje američke bezuvjetne potpore Izraelu moglo osigurati brzi prekid vatre i da su zahtjevi za takvim potezom sve glasniji posljednjih dana u svijetu i u SAD-u.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Prekid primirja u Gazi, Izrael nastavio s napadima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije