Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Policija predlaže zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira

Za fašističke znakove na internetu 10.000 kuna

Autor
Ivanka Toma
02.12.2008.
u 20:09

Policija dovršava prijedlog potpuno novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u kojemu bi se precizno i nedvosmisleno definirao prekršaj isticanja nacističkih simbola. Prema policijskom prijedlogu koji još nije dokraja definiran, jasno bi se opisalo kakvo je to ponašanje koje znači isticanje simbola koji predstavljaju režime ili ideologije što potiču na nasilje, diskriminaciju po bilo kojoj osnovi te nesnošljivost. Zakonom se žele obuhvatiti i svi mediji, uključujući internet, preko kojih se zabranjeni simboli mogu isticati.

I pušenje prekršaj
Samo isticanje simbola bilo bi osnovno prekršajno djelo, dok bi kvalificirani oblik prekršaja bilo veličanje nacističkih ili drugih totalitarnih režima. Kazne koje policija predlaže za ove prekršaje kreću se u rasponu od 3 do 10 tisuća kuna, ili maksimalna zatvorska kazna od 60 dana.

Postojeći Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira po čijemu je slovu pod udar represije došao predsjednik Foruma mladih SDP-a u Dubrovniku Nikša Klečak, i to zbog fotomontaže premijera Ive Sanadera u nacističkoj odori koja se navodno pojavila na njegovoj grupi na Facebooku, nacističke simbole uopće ne spominje. Riječ je o zakonu koji je donesen još 1977. godine, a u njemu se samo navodi da je prekršaj ako netko “na javnom mjestu izvodi, reproducira pjesme, skladbe, ili ističe simbole, tekstove, slike... kojima remeti javni red i mir”. S obzirom na ovako nepreciznu definiciju, prekršaj protiv javnog reda i mira moglo bi biti sve, ili pak ništa. U Klečakovu slučaju pokazalo se da sve ovisi o interpretaciji pojedinca koji je u poziciji trenutačno primijeniti taj propis.

U prijedlogu novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, policija nastoji poboljšati i niz drugih odredaba, ali ga osuvremeniti i uvođenjem nekih potpuno novih prekršaja. Tako bi u prekršaje protiv javnog reda i mira ušlo nošenje i upotreba hladnog oružja (u prekršaju bi bio onaj tko šeće gradom, a viri mu nož iz džepa), zatim neovlašteno nošenje odore, što znači da policajci ne bi smjeli ostavljati kapu u automobilu, potom ispisivanje grafita na nedopuštenim mjestima. Prekršaj protiv javnog reda bilo bi i skrivanje identiteta, a pod to bi, primjerice, išlo navlačenje fantomki kako policija ne bi mogla utvrditi tko je divljao na stadionu. U ovu grupu prekršaja uvrstilo bi se i pušenje na zabranjenim mjestima, posluživanje alkohola maloljetnicima, a definirala bi se i buka kao prekršaj protiv javnog reda i mira.

U remećenje javnog reda i mira uvrstilo bi se i neovlašteno isticanje simbola stranih država koji bi mogli izazvati nemir građana. U policiji naglašavaju da se ta odredba ne bi odnosila na nošenje majice s elementima britanske zastave ili šilterice sa škotskim grbom, već samo simbola onih država koji bi mogli značiti svojevrsno provociranje javnosti. Kako bi točno trebao izgledati tekst cijelog zakonskog prijedloga, u policiji nam nisu mogli reći jer je zakon još u fazi izrade, što znači da se još uvijek i unutar MUP-a razmatraju pojedina rješenja i iznose prijedlozi. No, intencija zakonskog prijedloga je jasna, a znači osuvremenjivanje i konačno definiranje kažnjive zone kad je riječ o isticanju nacističke ideologije.

Finese za sud
Prema prijedlogu koji još čeka prihvaćanje, ubuduće bi se za isticanje fašističkih simbola prekršajno mogao kazniti onaj “tko na javnom mjestu govorom, pjevanjem, sviranjem, pisanjem, crtanjem, reproduciranjem govora, muzike, tekstova, slika i crteža odgovarajućim uređajima ili na drugi način ističe, ili na drugi način podržava fašističke, nacističke ili druge totalitarne države, organizacije, stranke, pokrete, udruge, ideologije, ideje koje potiču na nasilje, diskriminaciju i nesnošljivost”. Teži prekršaj od ovoga bio bi kada se nacizam veliča.

U policiji su svjesni da će policajci koji budu podnosili prijave teško razlikovati isticanje fašističkih simbola od veličanja fašizma, ali kažu da će te finese u svakoj pojedinoj situaciji ocijeniti sud.

Prekršaji koji će se naći u novom zakonu

Priveden aktivist zbog lijepljenja prosvjednih plakata

Državno odvjetništvo triput pisalo ministrima

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije