Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.08.2016. u 19:03

Znači li odluka kasacijskog suda ozakonjivanje fašističkog pozdrava?

Ako pozdrav “za dom spremni” predstavlja najveći hrvatski problem, onda nismo spremni za demokratsku domovinu. Onaj koji izriče neke pozdrave ili uzdiže ruku (sa zatvorenom šakom ili uzdignutim dlanom) sam sebe identificira. Zar se misli da bi osoba koja se na taj način predstavlja promijenila svoj identitet (držanje) ako bi joj to bilo zabranjeno?

Talijanski kasacijski sud potvrdio je ove godine da tzv. fašistički pozdrav, onaj s ispruženom rukom, nije kažnjiv, premda postoji zakon iz 1952. godine kojim je kažnjiva apologija fašizma. Analiziran je slučaj sedmorice pripadnika ekstremne desnice koji su komemorirali fašističkim pozdravima svoje drugove (Sergio Ramelli, Enrico Pedenovi i Carlo Borsani), koje su, u različitim godinama, ubili komunisti. Sergija Ramellija su, na primjer, ubili članovi krajnje ljevice 1975. godine.

Kasacijski sud (najviša, treća instanca u sudskom postupku) donio je konačnu oslobađajuću presudu za sedmoricu jer njihov je “ritualni pozdrav bio namijenjen trojici ubijenih osoba fašističke ideologije i nije bio propagandna manifestacija“. Ta presuda nije imala većeg odjeka u talijanskoj javnosti. Znači li odluka kasacijskog suda ozakonjivanje fašističkog pozdrava?

Apologija fašizma još je kazneno djelo (kazna od 18 mjeseci do četiri godine zatvora), ali sudovi procjenjuju svaki slučaj.

I Vrhovni je sud u Švicarskoj 2014. utvrdio da nacistički pozdrav ne mora biti uvijek kažnjiv.

Znate li kako se službeno zvao Berlinski zid koji je 1961. podigla Istočna Njemačka (DDR)?

Zvao se Antifašistički zaštitni zid (Antifaschistischer Schutzwall). Kojeg li apsurda?

Postojala je uzrečica da je u DDR-u zabranjeno sve osim onoga što je zakonom dopušteno, a u Italiji je sve dopušteno, pa čak, pokoji put, i ono što je zakonom zabranjeno.

Jer bolje je živjeti u državi u kojoj su nekažnjivi i fašistički pozdravi, nego u državi koja podiže antifašistički zid da bi spriječila odlazak svojih građana u demokratski spremne države.

Komentara 1

DU
Deleted user
11:39 17.08.2016.

Kasacijski je sud jasno obrazložio svoj stav u konkretnom slučaju, radilo se o komemoraciji nekolicini osoba, a ne propagandnoj manifestaciji. Da je u Italiji netko kao kod nas Keleminčevi neofašisti organizirao paravojno postrojavanje ili defile paravojne postrojbe kao u Kninu, vidjeli bismo da bi odluka suda bila drugačija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije