Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPLATA DUGOVA

Za beneficirane mirovine bivših branitelja - 140 mil. KM

02.01.2009.
u 23:01

Korisnici beneficiranih mirovina u FBiH i dalje će se financirati sredstvima iz Zavoda MIO, što drugim riječima znači da će beneficirane mirovine i dalje plaćati redoviti umirovljenici. Naime, dan uoči Nove godine federalni je Parlament odbio prijedlog Vlade o izmjeni Zakona o MIO, kojim bi se isplata beneficiranih mirovina vezala za sredstva koja se Zavodu MIO prebacuju iz proračuna Federacije.

Jelečevićev prijedlog
Zastupnici vladajuće koalicije u Parlamentu FBiH nisu prihvatili ovu izmjenu zakona, iako je prijedlog stigao od Vlade, konkretno od ministra rada i socijalne skrbi Perice Jelečevića. Premda se od ranije znalo raspoloženje zastupnika iz vladajuće koalicije prema prijedlogu izmjena spomenutog zakona, prema svemu sudeći zakon bi se mogao usvojiti tek nakon što tri uredbe zakona o povoljnom umirovljenju budu pretočene u jedan zakon.

S druge strane, povoljno umirovljenje je također omogućeno i po druga dva braniteljska zakona, koji bi se također trebao utopiti u jedan zakon. Kako trenutno stvari stoje, za isplatu beneficiranih mirovina bivših pripadnika Armije RBiH i HVO-a u 2009. godini potrebno je oko 140 milijuna KM. Isto tako, Vlada FBiH bi u ovoj godini trebala vratiti 70 milijuna KM duga Zavodu MIO za beneficirane mirovine koje su isplaćene tijekom prošle godine.

Odmrzavanje uplata
No, kako je u proračunu za 2009. predviđeno svega 70 milijuna KM za obje sastavnice Oružanih snaga, postoji strah od daljnjeg gomilanja duga Vlade.

Uoči novogodišnjih blagdana Zastupnički dom federalnoga Parlamenta prihvatili su prijedlog da se do kraja 2015. godine produži rok za prijevremeno umirovljenje.

Također je prihvaćena i izmjena zakona kojim su obračuni minimalne i maksimalne mirovine do sada bili zamrznuti, zbog čega su diskriminirani bili svi oni koji su uplaćivali veće doprinose.

Drugim riječima, to znači da bi u Federaciji skoro 70 posto umirovljenika primalo istu mirovinu.

No, kako je na kraku prihvaćen prijedlog izmjena načina izračuna, do uravnilovke među umirovljenicima neće doći. Prema novom zakonu najviša mirovina će iznositi 1.950 KM.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije