Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INVESTICIJAMA PROTIV RECESIJE

Za 480 velikih infrastrukturnih projekata na Kreti 7,7 milijardi eura

Kreta
Foto: Pixabay
31.01.2023.
u 09:22

Grčka će i dalje trpjeti posljedice globalne krize na gospodarstvo, no bit će bolja nego Europa i neće pasti u recesiju, za razliku od polovice Europe", rekao je grčki ministar financija

Ukupno 480 velikih infrastrukturnih projekata, uključujući izgradnju cesta, bolnica i dugo očekivane zračne luke Kastelli, ušlo je u ambiciozan plan Vlade Grčke za razvoj Krete, najvećeg otoka u zemlji. Razvojni plan Krete 2030., vrijedan je ukupno 7,7 milijardi eura, predstavio je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis prošlog tjedna, a sastoji se od radova usmjerenih na razvoj modernih mreža i infrastrukture, nadogradnju poljoprivredne proizvodnje i zelenu tranziciju, provedbu ulaganja koja će stvoriti dodanu vrijednost u sektorima poput kulture, istraživanja i inovacija te poboljšanje kvalitete života stanovnika otoka.

Turizmu 3,7 milijardi

Regionalni guverner Krete Stavros Arnaoutakis pojasnio je da razvoj otoka do 2030. godine uključuje novu zračnu luku, sigurnu cestovnu mrežu i energetsku učinkovitost, te predviđa Kretu kao uzornu regiju u Europi i na Mediteranu, te odredište održivog i kvalitetnog razvoja za sve stanovnike. Jedan od ključnih infrastrukturnih projekata koji će se provesti u okviru plana Kreta 2030. je dovršetak sjeverne cestovne osi i periferne mreže prometnica, uz nadogradnju otočnih luka i marina, vodovodne i sanitarne radove i povećanje povezanosti zračnim i pomorskim putem. Taj dio vrijedan je 3,7 milijardi eura i izravno će pomoći razvoju turizma. Usto, 2,33 milijarde eura bit će usmjereno u povezivanje Krete s kopnenom energetskom mrežom, kao i u niz projekata navodnjavanja i opskrbe vodom, inicijative za gospodarenje otpadom i intervencije u urbanom planiranju.

Plan Kreta 2030. također predviđa jačanje investicijske aktivnosti na otoku. Za to će grčka Vlada izdvojiti 191 milijun eura za modernizaciju istraživačkih objekata u Centru za istraživanje mora i Centru za tehnološka istraživanja na Kreti, kao i za nadogradnju muzeja i arheoloških te povijesnih lokacija. Predviđeno je i 938 milijuna eura za ulaganja u obrazovanje, javno zdravstvo i sport.

Za NPOO 300 projekta

Investicijske aktivnosti u čitavoj Grčkoj trebale bi se ubrzati ove i sljedeće godine, a grčki ministar financija Christos Staikouras rekao je sredinom siječnja da će stopa rasta u Grčkoj biti trostruka u usporedbi s ostatkom Europe. "Grčka će i dalje trpjeti posljedice globalne krize na gospodarstvo, no bit će bolja nego Europa i neće pasti u recesiju, za razliku od polovice Europe", rekao je Staikouras, koji ističe da će Grčku iznad vode održati upravo investicijska aktivnost, i to najvećim dijelom u turizmu. Na natječaj iz grčkog Nacionalnog plana oporavka i otpornosti lani je predano gotovo 300 projekata ulaganja u iznosu od 10,53 milijarde eura, od čega se 167 projekata vrijednih 2,25 milijardi eura odnosi na mala i srednja poduzeća. 

VIDEO Kupci Ikee požalili se na razlike u cijenama, dobili smo objašnjenje zašto dolazi do odstupanja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije