Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preuzimaju 54,5% dionica

Yildirim većinski vlasnik Petrokemije, država svoj udio ne namjerava prodati

Kutina: U Petrokemiji otvoren je novi pogon za pakiranje
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
07.04.2023.
u 15:02

I u Gradu Kutini, koji od Petrokemije puni 30 posto svojih izvornih prihoda proračuna, izrazili su zadovoljstvo razrješenjem vlasničkih odnosa te očekuju skorašnji početak proizvodnje. Iako nije službeno objavljeno, doznaje se da je transakcija između INA-e, PPD-a i turskog Yildirima teška oko 55 milijuna eura.

Vlada Republike Hrvatske dala je jučer suglasnost za sklapanje ugovora o prijenosu ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju društva Petrokemija d. d., tvornica gnojiva, između Republike Hrvatske s jedne strane i TERRA MINERALNIH GNOJIVA d. o. o., INA – Industrije nafte d. d. i PRVOG PLINARSKOG DRUŠTVA d. o. o. s druge strane te Yildirim Balkan Ferilizera d. d. s treće strane.

Proizvodnja čim prije

Ovime se napokon omogućuje da se ugovor koji su 2018. pri kupnji te tvrtke s Vladom potpisali dosadašnji vlasnici INA i PPD prebaci na turski Yildirim, koji je 10. studenog 2022. s dosadašnjim vlasnicima potpisao ugovor o kupoprodaji njihovih poslovnih udjela. Zaključen je tako postupak koji traje više od dvije godine i po kojem turska tvrtka preuzima 54,5 posto dionica Petrokemije od PPD-a i INA-e i postaje njezin većinski vlasnik.

Naime, prije pet godina država je putem CERP-a ušla u složen postupak restrukturiranja i dokapitalizacije u kojem su INA i PPD imali obvezu ulaganja 600 milijuna kuna u Petrokemiju, nakon što je država dokapitalizirala tu tvrtku "izbrisavši" tako njezine gubitke prije preuzimanja. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović nakon jučerašnje sjednice Vlade na novinarsko pitanje kada bi trebala početi proizvodnja u Petrokemiji odgovorio je da to sada treba pitati turske investitore.

– Na njima je da počnu što prije. Nikakvih prepreka više nema da se krene s proizvodnjom – rekao je ministar i dodao da su stvoreni preduvjeti za modernizaciju, a time i pokretanje proizvodnje u Petrokemiji te zadržavanje radnika. – Ulaganjem u modernizaciju Petrokemije jasno je da se omogućava proizvodnja, a kad imate proizvodnju, onda imate i punu zaposlenost – rekao je Filipović i dodao da od turske grupacije Yildirim očekuje preuzimanje upravljanja poduzećem i čim prije započinjanje proizvodnje.

Na novinarski upit planira li država prodavati svoj udjel u Petrokemiji, Filipović je odgovorio da trenutačno to nije opcija. Sindikati pozdravljaju odluku Vlade kojom se Yildirim "pušta" u tvrtku, nakon što je preuzimanje bilo zakomplicirano odugovlačenjem Vlade da da ovu suglasnost.

– To je ono što smo tražili proteklih tjedana i možemo samo pozdraviti takvu odluku. Voljeli bismo da je ova bila prije, no bolje ikad nego nikad. Naša dva glavna zahtjeva bila su – riješite situaciju s vlasništvom i pokrenite proizvodnju. Sad kad je vlasništvo napokon riješeno, ostaje riješiti ovaj drugi naš zahtjev – rekao nam je Davor Rakić, glavni povjerenik sindikata EKN-a u Petrokemiji.

– Sada očekujemo što prije sastanak s novim vlasnicima da raspravimo i mogućnost pokretanja proizvodnje što je prije moguće. Cijena plina trenutačno je povoljna, znatno bolja nego lani – dodao je Rakić ističući da je proizvodnja u Petrokemiji ključna ne samo za Kutinu i 1300 zaposlenih u ovoj jedinoj hrvatskoj tvornici mineralnih gnojiva.

O Kutini ovisi poljoprivreda

– Ako nema proizvodnje, ne radi se samo o Petrokemiji, nego o cjelokupnoj hrvatskoj poljoprivredi. Uvoz gnojiva je O. K. kad nema drugih, ali kvaliteta je uvijek kudikamo lošija što se tiče same gnojidbe, a troškovi transporta isto su visoki s obzirom na to da se ono uvozi iz dalekih krajeva. Dakle, gnojiva su i skuplja. To je jedan dio priče, a ono što je nama najvažnije jest to da se zadrži sposobnost proizvodnje mineralnih gnojiva u Hrvatskoj. Jer nije ista priča ako nas nema, budući da onda cijene te uvozne robe, gnojiva, sigurno neće biti ovakve kakve su sada. Poskupjet će ako ne bude nas kao konkurencije uvoznom gnojivu. A to će se onda odraziti i na cijene hrane u konačnici – ističe čelnik sindikata EKN-a u Petrokemiji.

I u Gradu Kutini, koji od Petrokemije puni 30 posto svojih izvornih prihoda proračuna, izrazili su zadovoljstvo razrješenjem vlasničkih odnosa te očekuju skorašnji početak proizvodnje. Iako nije službeno objavljeno, doznaje se da je transakcija između INA-e, PPD-a i turskog Yildirima teška oko 55 milijuna eura. Turski ulagači zainteresirani su i za preuzimanje udjela koji država ima u Petrokemiji, no država ga još nema namjeru prodavati. 

VIDEO: Mraclin: U požaru je izgorio pogon tvornice parketa Galeković

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije