Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Scenic Eclipse II

Luksuzni polarni kruzer izgrađen u Hrvatskoj: Ima devet restorana, dva helikoptera, podmornicu...

Rijeka: Svečano isplovljavanje broda Scenic Eclipse II
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/13
06.04.2023.
u 15:52

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je svima koji su radili na izgradnji broda Scenic Eclipse II te istaknuo da ponovno svjedočimo uspjehu i brendiranju hrvatske brodogradnje, doprinosu hrvatskoj proizvodnji i izvozu

Luksuzni polarni kruzer Scenic Eclipse II, koji je izgrađen za naručitelja MKM Yachts, članicu australske grupacije Scenic, završen je u Brodogradilištu 3. maju tri mjeseca prije roka, a u četvrtak je održana i prigodna svečanost uoči njegova isplovljavanja na prvu plovidbu. Scenic Eclipse II isplovit će u popodnevnim satima, a riječ je o brodu vrijednom gotovo 170 milijuna eura, čija je izgradnja počela u svibnju 2021. godine, a u more je porinut u lipnju 2022. godine.

Zajedno su ga gradili tvrtka MKM Yachts, podružnica australske grupacije Scenic u Hrvatskoj, i 3. maj kao podugovaratelj, koji je gradio trup broda. To je najnoviji brod u floti Scenic grupe, posve je izgrađen u Hrvatskoj, a u 3. maju je bio prva novogradnja nakon krizne četiri godine.

Rijeka: Svečano isplovljavanje broda Scenic Eclipse II
1/13

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je svima koji su radili na izgradnji broda Scenic Eclipse II te istaknuo da ponovno svjedočimo uspjehu i brendiranju hrvatske brodogradnje, doprinosu hrvatskoj proizvodnji i izvozu.

Uspostavljeno je povjerenje s vlasnikom Scenic grupe, kao i povjerenje Vlade i 3. maja, a Vlada je jamstvima pratila i ovaj brod, rekao je. Premijer je istaknuo kako je posebno važno da "50 posto inputa u brodu čine hrvatske ruke, proizvodi ili usluge", kao i da je završen prije roka.

I vlasnik Scenic Grupe Glen Moroney zadovoljan je što je brod izgrađen prije roka te je naglasio kako je riječ o izuzetno sofisticiranom brodu na kojemu su radili kvalitetni hrvatski brodograditelji. 

Izgradnja brodova linije Scenic je gotova, ali se planira izgradnja nove vrste sofisticiranih brodova, Icon linije, o čemu smo komunicirali s Vladom i nadamo se dogovoru i uspješnoj suradnji, rekao je Moroney.

Premijer Plenković je kazao kako je uvjeren da će, ako sve bude u duhu i partnerstvu kao i do sada, Vlada odlukama o jamstvima pratiti gradnju novoga broda, a vidjet će se koliko će ih biti. Ako bude kao do sada, to može biti i suradnja za puno godina unaprijed, istaknuo je. 

Brod Scenic Eclipse II je dugačak 168 metara, širok 21,5 metara, u skladu s ekološkim zahtjevima, ojačan za plovidbu svim morima. Može primiti 228 putnika u 114 kabina, imat će oko 200 članova posade, a bit će kategoriziran sa šest zvjezdica.

Ima devet restorana, dva helikoptera i podmornicu, a izgrađen je prema modelu izvornog luksuznog polarnog kruzera Scenic Eclipse, koji je 2019. godine izgrađen u pulskom Uljaniku.

VIDEO Psi Falco, Harley i drugi traže novi dom, MORH ih prodaje: 'Nisu sposobni za daljnju obuku'

Komentara 1

PO
poluvodič
17:30 06.04.2023.

Brodogradilište 3. Svibanj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije