Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neobičan zaključak

Yale je pri upisu diskriminirao – bijele studente

FILE PHOTO: Students walk on the campus of Yale University in New Haven, Connecticut
Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
17.08.2020.
u 22:30

Odredbu vrhovnog suda, prema kojoj sveučilišta koja su financirana i poreznim novcem trebaju kao čimbenik kod upisa uzeti u obzir i rasu, shvatio je predoslovno

Američko ministarstvo pravosuđa provelo je dvogodišnju istragu radi utvrđivanja jesu li najbolja tamošnja sveučilišta doista kršila građanska prava maturanata koji bi se na njih pokušavali upisati.

U procesu se prijetilo i tužbom u slučaju da sveučilišta odbiju poduzeti korake da se takva situacija popravi ako se ona doista i utvrdi. I pronađeno je kako je poznato sveučilište Yale doista diskriminiralo pri upisima. Ali ne tamnopute studente kako bi ste možda na brzinu zaključili, već bijelce i azijate. Glasnogovornik sveučilišta odlučno je zanijekao takve optužbe. Kako ispada iz pisanja zapadnih medija, diskriminacija se dogodila zbog programa koje je uvela administracija Baracka Obame, a koja je nastojala popraviti omjer crnih i latinoameričkih studenata na prestižnim sveučilištima, gdje su studenti tog porijekla imali manju zastupljenost u odnosu na udio u stanovništvu.

Izgleda da je tu Yale bio najrevniji jer je odredbu vrhovnog suda, prema kojoj sveučilišta koja su financirana i poreznim novcem trebaju kao čimbenik kod upisa uzeti u obzir i rasu, shvatio predoslovno.

– Yale se rasnim elementom koristi u više koraka prijamnog postupka, što rezultira višestrukim učinkom na mogućnost aplikanta da se upiše, navodi se u izvješću komisije ministarstva pravosuđa. To Yale, naravno, odbija navodeći čak kako su zaključci doneseni prije negoli je sveučilište moglo pružiti cjelovitu dokumentaciju koju je tražilo ministarstvo pravosuđa.

– Da je ministarstvo pričekalo i na pošten način procijenilo sve informacije, tada bi zaključilo da je praksa u Yaleu apsolutno u skladu sa svim odredbama vrhovnog suda, navodi se u izjavi sveučilišta Yale.

Također, ovo znamenito sveučilište navelo je kako uzima u obzir brojne čimbenike pri postupku upisa te je navelo kako neće ništa promijeniti zbog navoda koji nemaju nikakve osnove jer su zaključci doneseni prebrzo i neutemeljeni su. Diskriminacija u američkim sveučilištima istražuje se već neko vrijeme. Pa je tako prošle godine Harvard, još jedno poznato američko sveučilište, po nekim rangiranjima i najbolje na svijetu, bilo oslobođeno optužbi da diskriminira Afroamerikance. Ipak, odluka saveznog suca nastoji se osporiti žalbom.

Ključne riječi

Komentara 4

ST
stefj
22:48 17.08.2020.

Ta politička korektnost postala je štetna za društvo. Potpuno su se izgubili kriteriji, sve ide na galamu, argumenti su se potpuno izgubili...

NE
Nepokolebljiv
22:50 17.08.2020.

Nije diskriminirao - proslo vrijeme, nego i sada provodi istu praksu! Osim bjelaca diskriminira jos brutalnije kandidate zute rase!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije