Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kina

Xi Jinping tajno se vozi taksijem i obilazi Peking

Xi Jinping portal (1)
Reuters/Pixsell
19.04.2013.
u 20:00

Bez obzira na sve nedoumice, Xi je u kratkom vremenu postao poznat po tome što oko sebe ne želi puno tjelesnih čuvara, pompe i protokola. Nedavno je zabranio da se zatvore neke ulice kako bi on tuda mogao proći sa svojom kolonom.

Jadan taksist iz Pekinga kazao je za jedne hongkonške novine da je prošloga mjeseca, upravo u njegovu taksiju, kineski predsjednik Xi Jinping inkognito kružio glavnim gradom.

Ta Kung Pao, hongkonški dnevni list, objavio je priču taksista Guo Lixina. On je kazao da su se dvojica muškaraca 1. ožujka u ranim večernjim satima ukrcala u njegov taksi.

Ceduljica sa željama

Tvrdi da je odmah primijetio da jedan od njih jako sliči Xiju, koji tada još nije bio službeno inauguriran na dužnost predsjednika. Taksist mu je dao do znanja da ga je prepoznao, a predsjednik mu je odgovorio da je on prvi taksist koji ga je prepoznao želeći time reći da to nije prvi put da se vozi taksijem po Pekingu kako bi iz prve ruke vidio što se događa na ulicama. Xi Jinping taksistu je ostavio ceduljicu sa željama da uspješno i bez ikakvih problema obavlja svoj posao i na nju se potpisao.

Za cijelu priču odmah su se zainteresirali korisnici kineskih društvenih mreža. Dok su jedni vjerovali u vjerodostojnost taksistove priče, drugi su pisali o tome da u svim povijesnim sapunicama kineski carevi odlaze inkognito među narod kako bi vidjeli kako se živi.

No u cijelom ovom kontekstu zanimljivo je i to što se službeni državni mediji već neko vrijeme jako trude novoga predsjednika prikazati kao čovjeka iz naroda i kao nekoga tko je jako blizak narodu. Imajući u vidu da su hongkonške novine koje su objavile taksistovu priču izrazito sklone Pekingu i tamošnjim vlastima, mnogi pretpostavljaju da je zapravo riječ o odličnom uratku predsjednikovih stručnjaka za odnose s javnošću.

Ne voli protokol

No neki su ipak vrlo sumnjičavi i ističu da se rukopis na cedulji koju je pokazao taksist nikako ne poklapa s rukopisom predsjednika Xija, a potvrdu za to nalaze u brojnim knjigama dojmova u koje se predsjednik u posljednje vrijeme upisivao.

Bez obzira na sve nedoumice, Xi je u kratkom vremenu postao poznat po tome što oko sebe ne želi puno tjelesnih čuvara, pompe i protokola. Nedavno je zabranio da se zatvore neke ulice kako bi on tuda mogao proći sa svojom kolonom.

>> S novim šefom Kina želi ekonomski prestići SAD i biti br.1

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije