Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU i brexit

Schäuble: Izlazak iz Unije izlazak je i iz zajedničkog tržišta

Schäubleova prijetnja dosad je najozbiljnija koja je upućena Britancima uoči referenduma
Foto: Wolfgang Kumm/DPA/Pixsell
1/3
11.06.2016.
u 00:15

Njemački ministar financija poprilično je oštro i hladno upozorio Britance kakve bi mogle biti posljedice referenduma o izlasku iz EU

Wolfgang Schäuble, njemački ministar financija, otvoreno je poručio Velikoj Britaniji da više neće imati pristup na zajedničko tržište EU ako na referendumu izglasaju izlazak iz Unije. Naglasio je da ta zemlja ne može računati na status koji imaju Švicarska i Norveška koje nisu članice, ali su posebnim odnosima uključene u zajedničko tržište.

– Ako se većina Britanaca izjasni za brexit, to će biti i odluka o izlasku iz zajedničkog tržišta. EU će naučiti funkcionirati i bez te zemlje. Upozoravam ih da bi bilo čudo kada ne bi imali nikakvih ekonomskih posljedica nakon takve odluke – kazao je Schäuble u intervjuu za Der Spiegel i istakao da težnja za više integracije u EU ne bi imala smisla.

– Ako Britanija izglasa da je za izlazak, to bi mogao biti loš primjer za druge zemlje, pa postoji opasnost da i one raspišu referendume – naglasio je i demantirao naklapanje da će Francuska i Njemačka u slučaju brexita, pokrenuti proces stvaranja čvršćih političkih i ekonomskih veza unutar EU. List je na prvoj stranici napisao i poruku Britancima: “Molimo vas, nemojte otići!”

>> 'EU pokušava ostvariti iste ciljeve kao i Hitler. Samo različitim metodama'

>> Ključ Brexita drže laburisti

Komentara 6

RM
rmd3
15:15 11.06.2016.

Dobro i ......život ide dalje i bolje bez svih tih kapitalistickih EU politicara koji dolaze petkom po dnevnicu od 250 Eur pa bjeze na lux putovanja,to Evropejci placaju kriminal EU a.

HR
hromcan
08:50 11.06.2016.

Daj Bože da Britsnci izglasaju izlazak pa da ova tvorevina propadne....

MG
milerazbojnik@gmail.com
13:03 13.06.2016.

ko god izišo iz unije bit će mu bolje jer će trgovat i dalje a niko mu neće naređivat koliko li smije ili ne smije u tu istu uniju izvest ili se rzvijat jednom rjećju za uniju su oni koji u njoj imaju monopol i diktiraju drugima i toćka a bajke da će nekom bit lošije nek ostave za djecu jer je cjeli svjet jedno veliko tržište koje treba od sviju nešto i toćka sam svoj gospodar s pametnim vladarem i gospodarem je najbolje a najviše s raspadom nje gube oni koji su uživali u monopolu i drugim radnjama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije